Nyíltan összefogott az orosz és a kínai hadsereg

Orosz Tu-95MSZ hadászati rakétahordozó
Vágólapra másolva!
Orosz Tu-95MSZ hadászati rakétahordozók és kínai Hong-6K hadászati bombázók közös légi járőrözést hajtottak végre az ázsiai-csendes-óceáni térségben, a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger vizei felett - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A köteléket a mintegy 13 órás járőrözés egyes szakaszain a dél-koreai légierő F-2-es és a japán légierő F-15-ös repülőgépei kísérték. A nukleáris fegyverek szállítására képes bombázócsoport vadászkíséretét az orosz légierő Szu-30SZM típusú repülőgépei biztosították. Az orosz védelmi tárca közölte, hogy

a misszió során a két ország repülőgépei szigorúan a nemzetközi jog előírásaival összhangban jártak el, és nem sértették meg idegen államok légterét.

A minisztérium szerint a gyakorlatot a 2022-es katonai együttműködési terv keretében tartották meg, és nem irányult más országok ellen. A hivatalos tájékoztatásból nem derült ki, hogy összesen hány repülőgép vett részt a gyakorlaton. Beszámolójukban nyugati hírügynökségek rámutattak, hogy ez volt a két ország bombázóinak első közös repülése azt követően, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Az esemény egybeesett azzal, hogy Joe Biden amerikai elnök Tokióban Kisida Fumio japán, Narendra Modi és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel tanácskozott a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd katonai együttműködés keretében.