Deepfake videókkal jelentkeznek a távmunkákra

deepfake elon musk
Vágólapra másolva!
Még élő videóinterjút is próbáltak már retusálni az álcájuk fenntartása érdekében.
Vágólapra másolva!

A teljes mértében távolról történő munkavégzés hétköznapibbá válásával számítani lehetett rá, hogy megjelennek a magukat másnak mondó jelentkezők, hiszen így olyan jövedelmező állásokra pályázhatnak, amelyeket a végzettségük és tapasztalatuk miatt biztosan nem kapnának meg.

Nem mindenki az, akinek mondja magát a beadott jelentkezésben Forrás: TheFakening / YouTube

Ettől függetlenül az FBI által most kiadott riasztás még így is megdöbbenést keltett, számos szervezettől érkezett bejelentés, melyek szerint egyesek nem csak mások ellopott személyes adatait és referenciáit felhasználva jelentkeznek a távmunkákra, de a csatolt bemutatkozó videókon és hangfelvételen deepfake technológiával próbálják megszemélyesíteni a másik személyt.

Voltak olyanok is, akik élő videóinterjú során, valós időben próbálták módosítani a megjelenésüket és a hangjukat.

Az FBI szerint eddig elsősorban informatikai jellegű munkák esetében történtek ilyen visszaélési kísérletek, például programozási, adatbáziskezelési, szoftveres jellegű pozíciók esetében. Egyes esetekben a lopott személyazonosságú jelentkezők ügyfelek és dolgozók személyes adataihoz, pénzügyi információkhoz, egyéb üzleti titkokhoz is hozzáférhettek volna az állás megszerzése esetén

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!