Kiderült: Ukrajna diktálhatta a szankciókat Brüsszelnek

Horizontal
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon
Vágólapra másolva!
Beszédes interjút adott egy ukrán sajtóorgánumnak Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki talán arra akart célozni, hogy Ukrajna az orránál fogva vezette a Nyugatot a szankciós politikában.
Vágólapra másolva!

"Az esetek 90 százalékában a nyugati vezetők megszokták, hogy Ukrajna engedelmeskedik – néha simogatással, néha nyomással, néha fenyegetéssel. Amikor azonban összetalálkoztak Zelenszkijjel – akinek az az álláspontja, "hogy így lesz" – akkor azt gondolták, hogy tiszteletet fognak mutatni"

– mondta egy interjúban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A tárcavezető ezzel – akarva vagy akaratlanul –

erősen arra utalhatott, hogy a nyugati vezető politikusok úgy táncolnak, ahogy Zelenszkij ukrán elnök fütyül.

Kuleba hozzátette, hogy

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Emlékezetes, hogy Kuleba – mint a külügyi tárca vezetője – személyesen is részt vett a Nyugat meghódításában, amikor a szankciókról kellett meggyőzni a kormány-és államfőket, valamint a nemzetközi véleményt - írja a V4NA.

Az interjúban felidézte, hogy az eddigi büntetőintézkedések közül az volt a legnehezebb, hogy meggyőzze az országokat az orosz bankok SWIFT-rendszerről való leválasztásáról.

A nyugati országok ezután számos szankcióról döntöttek Oroszország ellen, többek között arról is, ami a leginkább fáj az európai polgároknak, azaz az energiahordozók importjának részleges, vagy teljes leállítása.

A nyugati államokban azonban már egyre hangosabbak azok a vélemények, melyek szerint Európa a saját létét és biztonságát is feláldozza Ukrajna parancsára – vezető politikusok, közgazdászok, szakmunkások és átlagemberek igyekeznek felhívni a Nyugat figyelmét arra, hogy a különböző intézkedésekkel sokkal többet árt magának, mint Oroszországnak.