Érdemes ellenőrizni, milyen fokozaton van a hűtőszekrény

földgáz, gázfogyasztás, gázfűtés, fűtés, illusztráció, 2021.11.22., gázszerelő, gázkazán, kazán
Vágólapra másolva!
Az előttünk álló fűtésszezon során fontossá válik majd, hogy milyen lépésekkel tudjuk mérsékelni háztartásunk energiafogyasztását. Ennek kapcsán Tóth Csaba, az Otthon Centrum Investment Solutions energetikai tanúsítási szakértője és üzletágvezetője ad javaslatokat a legalapvetőbb, azonnal alkalmazható praktikáktól az otthonunkban végezhető nagyobb fejlesztésekig.
Vágólapra másolva!

Berendezések

  • Használjunk kapcsolóval ellátott közös csatlakozóaljzatokat, hogy az úgynevezett stand-by üzemmódban is fogyasztó berendezéseket (TV-k, monitorok, játékkonzolok stb.) a hosszabb használati időn kívül kikapcsolhassuk.
  • A mosogató- és mosógépet csak akkor kapcsoljuk be, ha tele van, illetve, ha lehetséges, használjunk rövid programokat az ilyen készülék használatánál. Ezzel több energiát takaríthatunk meg, mint az "eco" programokkal.
  • Ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrény 4-6 fokos hőmérsékletre van-e beállítva. Az alacsonyabb hőmérsékletek a szükségesnél több energiát igényelhetnek.
  • Cseréljük ki az összes otthoni lámpatestet LED világításra. A LED-es izzók jól világítanak, az élettartamuk akár 50.000 óra, és ezt nem befolyásolja a gyakori kapcsolás sem.
Energiatakarékos izzók (Illusztráció) Forrás: AFP/Frederick Florin

Belső komfort

  • Ellenőrizük a hőmérsékletet a lakásban, házban. Nem szabad túlságosan fűteni: a nappaliban 20-21 fok között fogjuk magunkat jól érezni, a hálószobában alacsonyabb hőmérsékleteknél alszik jobban az ember. A fürdőszobában legyen melegebb, ideálisan 23-25 °C.
  • A kádas fürdésről álljunk át a zuhanyzásra, amely nem csak a felhasznált vízmennyiséget, hanem azzal arányosan az energiafogyasztásunkat is csökkenti.
  • Ne szellőztessünk túl hosszan – csak röviden, de intenzíven.
  • A radiátorokat ne takarjuk le semmivel, se ruháikkal, se függönyökkel vagy sötétítőkkel. Hagyjuk, hogy a meleg szabadon áramolhasson.
  • Teljesen kikapcsolni a fűtést nem ajánlott. Egy túlságosan hideg lakás felfűtése sok energiát és ezzel nagyobb fogyasztást igényel. Ha lakásunkból hosszabb időre megyünk el, állítsuk be a hőmérsékletet minimum 15 fokra, kevesebbre ne!
Illusztráció Forrás: Shutterstock

Kisebb beruházások

  • Ne engedjük, hogy a meleg levegő a nyitott ablakokon vagy ajtókon át kiszivárogjon. Használjunk tömítést, vegyünk magasabb küszöböket. Az árnyékolók vagy függönyök is hasznosak lehetnek.
  • Amennyiben a fűtésrendszer engedi, a radiátorokra szereljünk fel termosztatikus szelepeket.
  • Ha rendelkezik az ingatlanunk elektromos hálózata vezérelt, úgynevezett „éjszakai" áramcsatlakozással, érdemes arra kötve villanybojlert használni, tekintve, hogy a kedvezményes éves árammennyiség mérőóránként jár és nem ingatlanonként.

Komolyabb beruházások

  • A jelentősebb beruházások első lépése egy ház esetében az épület padlásfödémének az utólagos hőszigetelése. Amellett, hogy a legkönnyebben kivitelezhető szigetelés fajta, ezzel tudjuk a legjelentősebb, akár 20-30 százalékoos energiafogyasztás csökkenést elérni.
  • A homlokzati hőszigetelés a következő lépés, aminek a szakszerű kivitelezése már nagyon fontos, mert ha hőhidak alakulnak ki, páralecsapódás, és így penészesedés jelenik meg a lakóterünkben. Itt is érdemes kiemelni azt, ami az előző pontban is igaz volt, hogy ha már rászántuk magunkat a beruházásra, akkor ne a hőszigetelés vastagságán spóroljunk. A tetőn 20 cm-nél, a falakon 10 cm-nél vékonyabb szigetelésre ne is gondoljunk.
  • Ha megvagyunk a padlásfödém és a külső falak hőszigetelésével, akkor érdemes a külső ablakok és ajtók cseréjével folytatni, ugyanis akkor már azok lesznek a leginkább felelősek az otthonunk energiaveszteségeiért.
  • Végezetül, ha már az épületünk külső szerkezetei megfelelő szigeteléssel rendelkeznek, akkor érdemes a fűtési-, és használati melegvíz rendszerünk fejlesztésén, vagy esetleges cseréjén is elgondolkodni. Legyen az egy modernebb kondenzációs kombi gázkazán, villanybojler vagy hőszivattyú.
Gázkazán (Illusztráció) Forrás: shutterstock

Természetesen ahány háztartás, annyi élethelyzet, és annyi lakhatási körülmény, de a fenti lépéseket megtartva nem csak a pénzügyi helyzetünket tarthatjuk jobban irányítás alatt, hanem a magunk szintjén az éghajlat-változás hatásait is mérsékelni tudjuk.