Az RTL Klub öltöztetőjének és egy színésznőnek is fizet tanácsadásért Gyurcsányék budai önkormányzata

ÖRSI Gergely
Budapest, 2020. február 7. Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egyszerre hárman is adtak kommunikációs tanácsokat a második kerületben.
Vágólapra másolva!

Olyan, mint egy inkubátorház: a második kerületnek az Adatradar megkeresésére adott válaszai szerint az idén is foglalkoztatott öt tanácsadójuk közül öten kötődnek egyértelműen a baloldalhoz, de ha a vizsgált időszakot kiterjesztjük a 2019-es őszi választásig, akkor az arány nyolcból nyolc.

Az MSZP-s Őrsi Gergely vezette önkormányzattól csupán az egyes szerződések kivonatait kapta meg az Adatradar portál, s ezekből nem derült ki, hogy havi hány órában és milyen formában kell(ett) rendelkezésre állniuk a megbízottaknak. A kifizetett díjak alapján (melyek hol bruttósítva vannak feltüntetve, hol nem) egyesek akár teljes állásban is dolgozhattak (volna), illetve dolgozhat(ná)nak a kerületnek, ám ez a korábbi tapasztalataik alapján nem valószínű, jegyzik meg.

Mint írják,

feltűnő továbbá, hogy a tanácsadók feladatai részben semmiféle speciális szakértelmet nem igényelnek, titkárnők, közalkalmazottak is elvégezhetnék azokat, részben pedig fedik egymáséit, például egyszerre ketten is foglalkoznak kulturális kérdésekkel, rendezvényszervezéssel, s volt idő, amikor hárman nyújtottak kommunikációs segítséget Őrsi Gergelynek.

Ami a konkrét személyeket illeti, kezdjük a sort Baranyi Máriával, a polgármester külpolitikai és protokoll-tanácsadójával! Ő kétségtelenül veterán hivatalnoknak számít, 1994 és 1998 között, vagyis Horn Gyula kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője volt, s később is mellette dolgozott. Aztán egy rövid időre feltűnt Márki-Zay Péter mellett Hódmezővásárhelyen, 2020. március 23-tól viszont havi bruttó 200 ezer forintért dolgozik a második kerület külkapcsolatainak fejlesztésén, s osztogatja tanácsait szervezeti kérdésekben. Ezek szerint szerepe volt többek között abban, hogy Budapest és Bécs második kerülete idén együttműködési megállapodást kötött az osztrák fővárosban.

Az eseményről az eurocommpr.at tudósított, s azt írta: „az együttműködés középpontjában főként önkormányzati, kulturális és demokráciapolitikai kérdések állnak (…). Az egyezmény aláírását követően a két kerületi vezető” sétált egyet a Práterben, felültek az óriáskerékre, és mentek egy kört a szellemvasúttal. „A Práter után Őrsi Gergely és kísérete a Naschmarktra is ellátogatott, hogy ötleteket gyűjtsön a (hozzá legfeljebb csak funkciójában hasonló – a szerk.) Fény utcai piac tervezett átalakításához.”

Volt idő, amikor hárman nyújtottak kommunikációs segítséget Őrsi Gergelynek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha már a kultúra szóba került, a 2019-es önkormányzati választások után havi bruttó 350 ezer forintos megbízási díjért az első adandó alkalommal, már november 4-ével „leigazolta” a kerület Merker Dávidot, aki korábban SZDSZ-es önkormányzati képviselő volt.

Feladata kulturális, emlékezetpolitikai és turisztikai tanácsadás volt, hasonlóan a GENERALP-ART-i Kkt-hoz – utóbbié „művészeti-kulturális tanácsadás és rendezvényszervezés, elsősorban a Pesthidegkúti városrész vonatkozásában”. A jelenleg végelszámolás alatt álló társasággal 2020. március 1-jén kötöttek egy havi bruttó 250 ezer forintos szerződést, amelynek értelmében „kulturális, elsősorban színművészeti programokat szervez, és részt vesz azok megvalósításában, továbbá – igény alapján – felkészíti Őrsi Gergelyt kulturális kérdésekben”.

A GENERALP-ART-i tulajdonosa Cserna Antal színművész és felesége, Szalay Krisztina színművésznő, a baloldali összefogás 2019-es önkormányzati képviselőjelöltje. A zajos „sikerre” pedig nem kellett sokat várni:

2020 októberében Szalay felolvasóestet szervezett a második kerületi Átriumba, méghozzá a Meseország mindenkié című botrányos tartalmú LMBTQ-mesekönyvből. Eredetileg Őrsi Gergely is vállalt egy fejezetet, de végül jobbnak látta lemondani a részvételt.

A rendezvényszervezés megjelenik a 2019. október 21-től 2021. február 28-ig havi 390 ezer forintért, azóta pedig havi 220 ezer forintért alkalmazott Lóránd Gergely feladatai között is.

Lóránd 2010-ben az MSZP színeiben indult a második kerületi helyhatósági választáson, három éve pedig a baloldali összefogás választási bizottsági delegáltja volt. Őrsi Gergely mellett lényegében kabinetvezetői teendőket lát el: közvetlenül szervezi a polgármester személyügyi kapcsolatait és fogadóóráit, részt vesz az időbeosztása összeállításában, sőt, 2022 áprilisáig a Polgármesteri Titkárság személyügyi kérdéseibe is beleszólhatott. Hogy miért vállalkozóként s nem köztisztviselőként teszi mindezt – rejtély.

A végére maradtak a kommunikációs és politikai tanácsadók, a baloldali Policy Solution korábbi elemzője, Varga Áron, a régi-új szocialista szakértő, Gyülvészi András, valamit Szekerák Ádám és a jobbikos Morris Kristof Park.

Közülük egyedül a liberális Vargának volt még idén novemberben is élő megbízási szerződése. Az alapdíja 2019. december 1-je óta változatlan, bruttó 150 ezer forint havonta, amiért cserébe politikai elemzéseket, szövegírást, valamint az önkormányzati kommunikáció erősítését várják el tőle – ideértve Őrsi Gergely szükség szerinti felkészítését is bizonyos közszereplések, rendezvények előtt.

A II. kerületben 2022. október 31-ig legalább 42,3 millió forintot költöttek a kerületi adófizetők pénzéből a baloldalhoz köthető tanácsadók kifizetésére Fotó: Polyak Attila - Origo

Gyülvészi András korábban az MSZP országgyűlési frakciója mellett dolgozott. A második kerületben pedig 2019. október 21-től 2020. április 30-ig volt a polgármester kommunikációs főtanácsadója havi 359 500 forintért. Utána, mint a közösségi kapcsolatok igazgatója, bekerült a hivatali állományba.

Szekerák Ádám kis átfedéssel, 2020.03.01-jétől 2020.11.15-ig volt Őrsi Gergely PR-tanácsadója és a kommunikációs stratégiaalkotásért felelős megbízottja. Az első két hónapban legfeljebb 475-475 ezer forintot kereshetett, májustól viszont fixen 120 ezret. Szekerák korábban dolgozott RTL Klubnál stylistként és a Café PR-nál is. Utóbbi a 2000-es évek derekáig Bajnai Gordon és Kóka János érdekeltségébe tartozott.

A jobbikos Morris Kristof Parkot pedig a választást követő év májusának közepétől november közepéig az egyik alpolgármester fogadta fel havi 60 ezer forintért.

Az MSZP-s Őrsi Gergely vezette önkormányzat tehát 2019 ősze óta nem alkalmazott olyan tanácsadót, akinek ne lenne valamilyen köze az ellenzékhez.

Baranyi Mária 31 hónap alatt bruttó 6,2 millió forintot; Merker Dávid 30 hónap alatt bruttó 10,5 millió forintot; a GENERALP-ART-i Kkt. 32 hónap alatt bruttó 8 millió forintot; Lóránd Gergely 36,3 hónap alatt 8,7 millió forintot; Varga Áron 35 hónap alatt legalább bruttó 5,25 millió forintot; Gyülvészi András a megbízással 6,3 hónap alatt 2,265 millió forintot; Szekerák Ádám 8,5 hónap alatt legkevesebb bruttó 1,02 millió forintot; Morris Kristof Park pedig 6 hónap alatt összesen 360 ezer forintot keresett.

Összesen tehát – COVID ide, háborús infláció és energiaválság oda - 2022. október 31-ig legalább 42,3 millió forintot költöttek a kerületi adófizetők pénzéből olyan baloldalhoz köthető tanácsadók kifizetésére, akiknek a munkáját többnyire valószínűleg a polgármesteri hivatal dolgozói is el tudták volna végezni

- írja az Adatradar.