Cristiano Ronaldo cirkuszainak árnyékában jönnek a katari vébé csúcsmeccsei

fbl TOPSHOTS Horizontal WORLD CUP FOOTBALL HIGH ANGLE TEAM MEDIA PRESS JOURNALIST ON THE FIELD PRESS PHOTOGRAPHER
A pályán lévő csapatok senkit sem érdekelnek, mindenki a kispadot és ott a csereként álló Cristiano Ronaldót fotózza
Vágólapra másolva!
Sokak szerint - és ebben mi is egyetértünk - 56 lejátszott mérkőzés után pénteken kezdődik meg a katari labdarúgó-világbajnokság. A négy negyeddöntőt két nap alatt játsszák le. A meccsek iránt óriási az érdeklődés, de van, ami még ennél is jobban izgatja az embereket. Nevezetesen: mi lesz Cristiano Ronaldo sorsa?
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

A zajos Ronaldo: Portugália-Marokkó, 2022. december 10. szombat, 16.00, Doha

A csütörtöki második szünnap után pénteken két, szombaton pedig újabb két negyeddöntővel folytatódik a 22. labdarúgó-világbajnokság Katarban, ahol szinte forr a levegő a portugál Cristiano Ronaldo körül.

A csütörtöki nap legfőbb eseménye az volt, hogy a portugál szövetségnek hivatalos közleményt kellett kiadnia, amelyben azt magyarázták, hogy Cristiano Ronaldo nem hagyta el a csapatot, nem utazott haza, itt van és készül a Marokkó elleni negyeddöntőre.

Már önmagában az elég érdekes, hogy a portugál szövetségnek ki kellett adni ezt a közleményt.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a Portugália-Marokkó párharcból?

Az őrületet aztán tovább fokozta az a fénykép, amely már bejárta a világot, s amely újabb és újabb véleményeket, viharokat, balhét generált.

A pályán lévő csapatok senkit sem érdekelnek, mindenki a kispadot és ott a csereként álló Cristiano Ronaldót fotózza Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A kép a Portugália-Svájc vb-nyolcaddöntő előtt készült. Akkor, amikor a csapatok már felsorakoztak a pályán és szóltak a himnuszok. Normális esetben ilyenkor a fotóriporterek nem a cserepadot, hanem a meccsre készülő játékosokat fényképezik.

Ez azonban nem volt normális eset, mert a világfutball legnagyobb sztárja, a világ legnépszerűbb játékosa, Cristiano Ronaldo a kispad előtt, cseredresszben feszített.

A kép láttán sok álszent felháborodó komment, vélemény, cikk született. Természetesen lehet azon lamentálni, hogy miért nem a Ronaldo helyén parádésan játszó Gonçalo Ramos került az érdeklődés középpontjába. Ha ez az egész kizárólag és tisztán a sportról szólna, akkor tán lenne értelme az efféle polemizálásnak, csakhogy ez ma már nem kizárólag sport, hanem a szórakoztatóipar része. Gonçalo Ramos rúghat kilenc gólt a svájciaknak,

Gonçalo Ramos akár a vb-aranyig is elviheti a portrugál csapatot,

akkor sem lesz olyan érdekes, mint az, hogy mi van a közel 482 milló Instagram-követővel rendelkező Cristiano Ronaldóval. Csak ebből az egy adatból kiindulva érthetjük meg azt, hogy miért erről ír mindenki, vagy miért készülhetett el a fenti fotó a Portugália-Svájc meccs előtt.

A képen a világ legnépszerűbb sportolóinak Instagram-követései. Az első helyen Cristiano Ronaldo áll Forrás: Origo

Az a szituáció, amelybe Cristiano Ronaldo most benne van, senkinek sem jó, miközben elképesztő vihart okoz. Egyfelől ennek a játékosnak 37 évesen is nehéz megértenie, hogy hiába edz ugyanannyit, mint korábban, hiába él ugyanolyan sportszerű életet, mint korábban, a teste már nem úgy reagál, nem úgy engedelmeskedik, mint 5-10 évvel ezelőtt.

Szigorúan sportolói értelemben véve Cristiano Ronaldo már lassan halott, mert a mögötte igyekvők - és itt elő lehet venni Gonçalo Ramos nevét - gyorsabbak, jobbak, gólerősebbek nála.

Ezt neki a legnehezebb megértenie, miközben sokszor úgy viselkedik, mint egy durcás kisgyerek. Megváltozni egészen biztosan nem fog. Az óriási kérdés, hogy Fernando Santos szövetségi kapitány - látva a Svájc elleni 6-1-es győzelmet és álomjátékot - hogyan dönt. Ki lehet-e hagyni a csapatból a fiatal, a vb egyetlen mesterhármasát szerző játékosát, Ramost? Ha nem, hova teszi be Ronaldót? Ha nem teszi be és kiesnek a portugálok, akkor ezt hogyan tudja megmagyarázni? Ha beteszi és a portugál csapat játéka ezért teljesen más lesz, mint amit a svájciak ellen bemutattak, akkor mi fog történni? Egyik szövetségi kapitányt sem irigyeljük azok közül, akik még itt vannak a vb-n, de közülük a legidősebb, a portugál Fernando Santos rettenetes helyzetben van.

A csendes Messi: Hollandia-Argentína, 2022. december 9. péntek, 20.00, Loszaíl

A Cristiano Ronaldo-féle zajhoz képest Lionel Messi mintha egy könyvtárban üldögélve várná a Hollandia elleni meccset, amely az eddigi teljesítmények alapján a világbajnokság egyik legjobban várt és legérdekesebb üközetének ígérkezik. Messi körül a világbajnokság elején volt egy kis hangoskodás, amikor az argentin csapatot a csoportkör első fordulójában Szaúd-Arábia váratlanul legyőzte. A zaj azonban gyorsan elült és ezért Lionel Messi tette a legtöbbet. Hátára vette az argentin csapatot. Félreértés ne legyen: ő sem játszik tündökletesen, de nagyon-nagyon hasznosan focizik. Mexikó ellen például létfontosságú gólt szerzett, miközben minden egyes mozdulatán látszik, hogy a csapat érdekeit helyezi előtérbe.

Tudja, hogy ez az utolsó esélye arra, hogy világbajnok legyen, s tudja azt is, hogy - a portugálokkal ellentétben - borzalmas a sorsolásuk.

Ha túljutnak a hollandokon, akkor minden bizonnyal jöhet a csúcsrangadó, az Argentína-Brazília ütközet az elődöntőben, s az még mindig csak az elődöntő, miközben a portugáloknak egy Marokkó és Anglia vagy Franciaország következik a negyed és az elődöntőben.

Lionel Messi, az argentin csapat vezére Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Lionel Messi nagyon okosan csinálja most, amit csinál. Amúgy sem egy olyan sportoló, aki megőrül azért, hogy az érdeklődés középpontjába kerüljön, de most a szokásosnál is jóval visszafogottabb. Ez pedig akár a végső siker kulcsa is lehet.

Ami a hollandokat illeti, róluk még mindig nem sokat tudunk.

Azt igen, hogy edzőjük, Louis van Gaal keze alatt egy elképesztően lendületes és gyors csapat formálódott.

Ugyanakkor Hollandiának ezen a világbajnokságon még egy komoly meccse sem volt és ez lehet a legnagyobb veszély a számukra. A Katar, Ecuador, Szenegál csoportból könnyen mentek tovább és a nyolcaddöntőben az amerikai csapat sem állította nehéz feladat elé őket. Az USA elleni meccsükön látszott a legjobban, hogy micsoda félelmetes erő lakozhat bennük, de ez inkább csak feltételezés, semmint biztosra vehető tény.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a Hollandia-Argentína negyeddöntőből?

Két világbajnok egymás ellen: Anglia-Franciaország, 2022. december 10. szombat, 20.00, Al-Hor

Az egyetlen olyan negyeddöntő, amelyen két korábbi világbajnok feszül egymásnak. Ahol a francia válogatott "újrafelfedezett" játékosa, Oliver Giroud, a parádés gólokat lövő Kylian Mbappé az egyik oldalon, míg a másikon az az angol csapat, amely az eddigi meccsein színtelen-szagtalan, ámde eredményes játékot mutatott be.

Az angolokra ugyanaz jellemző, mint a hollandokra: nem tudjuk a valós erejüket, mert igazán komoly csapat ellen még nem kellett játszaniuk.

A csoportban az Irán elleni 6-2, a Wales elleni 3-0 és az USA ellen elszórakozott 0-0-s meccs nem fokmérő, miként a nyolcaddöntőben sem volt számukra megoldhatatlan feladat a Szenegál elleni mérkőzés. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy az angol csapat fiataljai milyen parádés teljesítményre képesek. Közülük is kiemelkedik Jude Bellingham, aki parádés produkcióval rukkolt eddig elő Katarban.

Kylian Mbappétől félnek a leginkább az angolok Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Elsa

A francia csapat a brazil mellett ezen a vb-n tényleg szenzációsan játszik. Azzal, hogy a vb előtt az Aranylabdás Karim Benzema sérülés miatt kiesett a keretből, nemhogy rosszabb vagy gyengébb, de jobb lett a francia csapat játéka.

A franciák és Benzema helyzete sok tekintetben párhuzamos a Cristiano Ronaldo és Portugália helyzettel: egy nagy sztár, vagy már Isten hiánya nemhogy nem töri össze a többieket, hanem mázsás súlyokat akaszt le róluk.

Benzema - más okokból - legalább annyira megosztó személyiség, mint Cristiano Ronaldo. Benzema hiányában Mbappé teljesen felszabadult, Giroud pedig olyan teljesítményt nyújt, amire kevesen gondoltak Katar előtt.

Szavazzon!

Ki jut tovább az Anglia-Franciaország negyeddöntőből?

A brit média természetesen Mbappéra fókuszál, mert szerintük ennek a negyeddöntőnek a kulcspontja a PSG világsztárjának megállítása lehet. Szinte megszállottan írnak a már világbajnoki címmel rendelkező játékosról és azt gondolják:

ha Anglia kiüti a franciákat, akár világbajnok is lehet.

Holott ehhez az egyik dél-amerikai csapatot is minden bizonnyal le kell győzniük az angoloknak.

Az eddig csodás brazilok: Brazília-Horvátország, 2022. december 9. péntek, 16.00, Doha

A világbajnokság eddigi legszebb futballját minden kétséget kizáróan a brazilok játsszák, akiknek régen volt ennyire nagyszerű sorsolásuk. A csoportban (az elszórakozott Kamerun elleni meccset kivéve) sem Szerbia sem Svájc nem állította őket komoly feladat elé, miként Dél-Korea sem a nyolcaddöntőben. Ugyanakkor a brazilokkal kapcsolatban sokan óvatosságra intenek.

Volt már olyan világbajnokág (1982), amelyen hasonlóan csodás dolgokat láthattunk a braziloktól, de a vb-t az olaszok nyerték a nyugatnémetek előtt. 1986-ban szintén nagyszerűen fociztak, de a franciák elleni negyeddöntőben kiestek.

Ezzel szemben például 1994-ben "borzalmas" a brazilokhoz nem méltó játékkal lettek világbajnokok egy olyan csapattal, amelyet még a brazil sajtó is keményen kritizált.

Neymar visszatért, reszketnek a horvátok Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

A horvátok ellen ezzel együtt is Neymarék az esélyesek, még akkor is, ha a legutóbbi vb ezüstérmese áll most a dél-amerikai csapat útjába. Nem véletlen, hogy a horvát sajtó a lélektani hadviselés legmagasabb fokára kapcsolt. Mintha csak éreznék, hogy a pályán semmi esélyük nem lesz. A Vecernji List című lapban két brazil játékost azért pécéztek ki, mert azok a Korea elleni meccs után Doha egyik legdrágább éttermébe mentek, ahol aranyleveles steaket ettek. (Ez az aranyleveles steak egy helyi elmebaj, amikor a húst aranyszínű külső mázzal vonják be.)

ilyen és ehhez hasonló írások jelennek meg. A normálisabb horvát meglátások szerint a 2018-as vb ezüstérmese abban bízhat, hogyha négy évvel ezelőtt sikerült megállítaniuk az argentin csapatot és Lionel Messit, akkor most talán Neymar ellen is összejön mindez. 2018-ban a csoportmeccsek alatt a horvátok 3-0-ra győzték le az argentinokat.

Ám ezek szinte csak álmodozások.

Brazília az 1954-es világbajnokságon rúgott egy félidő alatt négy gólt, majd ezt követően 2022-ben volt képes hasonlóra, pedig az eltelt 68 évben öt világbajnoki aranyérmet is nyert.

Ez tehát a helyzet azon a napon, amikor sokak szerint megkezdődik az igazi világbajnokság Katarban.

Doha, 2022. december 8. csütörtök.