Cristiano Ronaldo botrányinterjúja után újabb sztárfocista szidja a Manchester Unitedet

TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL EMBRACE JOY
Manchester United's English midfielder Jesse Lingard (L) celebrates with Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo (R) after scoring their second goal during the English Premier League football match between West Ham United and Manchester United at The London Stadium, in east London on September 19, 2021. (Photo by Ian KINGTON / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Jesse Lingard neve egybeforrt a Manchester United csapatával, pedig már nem az Old Traffordon focizik. 2022 júliusában lett a Nottingham Forest focistája, de úgy tűnik, egyelőre nem tudja azt a formát hozni, ami miatt nem is olyan régen még a Barcelonával és a Real Madriddal is hírbe hozták. Lingard a Manchester United akadémiájának „terméke", talán ezért is mondott le róla viszonylag nehezen a klub, de az angol játékos nemrég érdekes dolgokról beszélt. Egy podcastben mesélt a világ egyik legnagyobb klubjánál tapasztalt furcsaságokról, ami pár helyen egybecseng Cristiano Ronaldo botrányinterjújával. Lingard elmondta, volt olyan sötét időszaka, amikor az alkoholhoz kellet nyúlnia, mert nem látott más kiutat.

Jesse Lingard a The Diary Of A CEO podcastműsor vendége volt, ahol a Manchester Unitedról, alkoholról, depresszióról és az angol klubnál uralkodó fejetlenségről is beszélt.

Jesse Lingard 1992-ben született, szülei korán elváltak, édesanyja és a nagyszülei nevelték, utóbbiak főleg azért, mert az anyukája súlyos depresszióval küzdött. Volt, hogy napokig nem kelt ki az ágyból, így nagyon fontos szerep hárult a közelben élő nagyszüleire, akik mindent megtettek az unoka boldogulásáért. Lingard elmondta, hogy a nagypapája volt a legnagyobb kritikusa, és a nagymamája volt az egyetlen, aki hitt abban, hogy profi focista válhat majd belőle.

Jesse Lingard Louis van Gaaltól kapott először lehetőséget a Premier League-ben Forrás: AFP/Paul Ellis

A fiatal Jesset folyamatosan hordták edzésekre, próbajátékokra, majd hét éves korában került a Manchester United csapatához. Lingard végigjárta a ranglétrát, az akadémiai és az utánpótláscsapatokat. Manchesterben nyert a fiatalokkal ifi FA-kupát, ahol olyan csapattársai voltak, mint Paul Pogba vagy a szintén hatalmas tehetségnek kikiáltott Ravel Morrison.

Lingard nehezen került be a felnőttek közé, először még Sir Alex Ferguson hívta fel a legjobbak közé, de nála maximum a kispadig jutott el. Szerepelt kölcsönben a Leicester City és a Birmingham City csapataiban is, de

először csak a 2014/15-ös idény elején mutatkozott be a Manchester United csapatában tétmeccsen, a szezon első bajnokiján.

Ez volt a holland Louis van Gaal első meccse menedzserként a Manchester United kispadján, de Lingard komolyan megsérült a meccsen, le is kellett cserélni, majd télen újra kölcsönbe került, ezúttal a Derby County csapatához.

Rio Ferdinand mondta egyszer, hogy amikor a nagypapája kórházba került, Sir Alex a kedvenc whiskey-jéből küldött neki, ennyire ismert mindenkit" – mondta Lingard, aki az edzői közül kiemelte a portugál José Mourinhót is.

„Pályafutásom legjobb szezonját vele értem el Manchesterben. A világ legjobb menedzsereként érkezett, csak a győzelem érdekelte, de nagyon törődött a játékosaival.

mondta az angol válogatott középpályás, aki éppen ennek a bizonyos szezonnak köszönhette azt, hogy ott lehetett az angol válogatottal az oroszországi világbajnokságon, ahol a legjobb négy közé jutott a csapat.

2018-ban a világbajnokságon is ott lehetett Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate már az U21-es, majd a felnőtt csapatnál is számított Lingardra. Lingard szerint Southgate is sokat foglalkozik a játékosokkal, bizalmi viszonyt sikerült kialakítania velük, így az újak is könnyen be tudnak illeszkedni a csapatba, és ezért is ér el sikereket a csapat a pályán. Az angol szövetségi kapitány általában higgadt és nyugodt, de Lingard szerint ő is ismeri a hajszárítónak nevezett fogalmat, amikor leüvölti egy-egy játékos fejét, mikor arra van szükség – mint tette azt anno Sir Alex Ferguson is.

Louis Van Gaal (FA-kupa), majd José Mourino (Ligakupa, angol Szuperkupa, Európa-liga) távozása után a trófeák is eltűntek az Old Traffordról, azóta sem nyert semmit a csapat, ami Lingard szerint „nem véletlen", elmondása szerint a játékosoknak sem egyszerű a sok edzőváltás, újra és újra bizonyítani valakinek.

Jesse Lingard Van Gaal irányítása alatt gólt szerzett az FA-kupa döntőjében Forrás: AFP/Ian Kington

A 2021/22-es szezonban Lingard egy percet sem focizott Manchesterben, így télen kölcsönbe a West Hamhez kerül, ahol élete formájában focizott.

16 meccsen rúgott 9 gólt és adott 5 gólpasszt a Premier League tavaszi szezonjában, de Southgate így sem vitte ki a hazai rendezésű Európa-bajnokságra,

ahol döntőbe jutott az angol csapat. Lingard olyan formában focizott, hogy a Barcelona és a Real Madrid csapataival hozták hírbe de az Eb-re nem mehetett.

„Teljesen összetörtem, hiszen úgy nőttem fel, hogy az angol válogatottban fociztam és jó formában voltam.

hogy ott legyek. Hihetetlen mutatóim voltak, a számok nem hazudnak" – mondta erről az esetről Lingard, de nem ez volt a legsötétebb időszak az életében.

2021 tavaszán élte formájában focizott a West Ham csapatában Forrás: AFP/Justin Tallis

2019-ben Lingard édesanyja kórházba került, annyira eluralkodott rajta a depresszió, a 27 éves focista pedig egyedül maradt két, nála jóval fiatalabb testvérével (az idősebb öccsével és a fiatalabb húgával).

„A pályán voltam, de mégsem igazán, teljesen máshol jártak a gondolataim. Egyszerűen nem akartam focizni, de nem jutott eszembe, hogy ne focizzak, sosem akartam visszavonulni vagy ilyesmi, de szünetre volt szükségem, szünetre lett volna szükségem. Ez volt Ole Gunnar Solskjaer második éve a klubnál edzőként, sokat játszottam, örültem is neki, de megtaláltak a szurkolók is. Emlékszem, a Manchester City elleni meccs után, amit megnyertünk, folyamatosan zaklattak. Nem ment jól a játék. Nyilván nem tudták, mit élek át a pályán kívül, nagyon mélyen voltam. Próbáltam hétről hétre teljesíteni, de nem ment maradéktalanul. Úgy éreztem óriási teher van rajtam, mintha minden súly rám nehezedett volna, de az edzéseken mosolyogni kellett, viccelődni, mert ezt szokta meg mindenki velem kapcsolatban. Úgy éreztem, meg tudom oldani a dolgokat, de végül az edzővel megbeszéltem a történteket, ez sokat segített. Solskjaer megértő volt és valóban sokat segített.

– mondta Lingard, aki azt is elárulta, hogy soha nem olvassa a közösségi oldalakat, a negatív kritikákat.

Lingard később arra is kitért, hogy a West Ham Unitednél töltött remek félszezonja után szeretett volna Londonban maradni, de visszarendelték Manchesterbe, ahol még egy év volt hátra a szerződéséből.

„El akartam menni, mert nem játszottam, januárban hívott a Newcastle, de John Murtough (a csapat igazgatója) nem engedett, mert nem volt elég mély a keretünk, de közben többen elmentek kölcsönbe, amit nem is értettem.

A következő hetekben erre arról szóltak a hírek, hogy nem számolhat velem a csapat, mert szabadságra akartam menni, elferdítették a történteket" – mondta Lingard.

Ekkor egyébként már Ralf Rangnick volt a csapat menedzsere, aki mindössze háromszor kezdette őt a bajnokságban hat hónap alatt.

Ole Gunnar Solskjaer megértő volt az angol focistával Forrás: AFP/Oli Scarff

A klubbal kapcsolatban a beszélgetésben több dolog is előkerült, amire korábban Cristiano Ronaldo is felhívta a figyelmet a Piers Morgannek adott novemberi interjúban, aminek következtében a portugált el is küldték a klubtól.

A sztárjátékosok közül többen is rosszul teljesítettek Manchesterben az elmúlt években, aminek az okát Lingard sem tudta megnvezni. A középpályás kiemelte, hogy Alexis Sánchez edzéseken remekelt, de valamiért meccseken nem jött ki neki a lépés. Lingard kiemelte Paul Pogba esetét is, akit a világ egyik legjobb középpályásának tart, Manchesterben mégsem tudott igazán maradandót alkotni.

„Sir Alex idejében egy igazi erőd volt az Old Trafford. Egyszerűen mindent kézben tartott, a szerződéseket, a kereskedelmi dolgokat, tényleg mindent, de az idők és az emberek is változnak. Az emberek elveszítették a tiszteletüket a klub iránt, nincs meg a kellő struktúra, nincs kontroll, nincs egyensúly, kis túlzással mindenki azt csinál, amit akar.

A játékosoknak nem dolga, és nem is szeretünk azzal foglalkozni, mi történik a háttérben, mi csak a legjobbat akarjuk a klubnak és persze saját magunknak is" – mondta Lingard, aki arra a kérdésre, min változtatna a csapat háza táján, azt mondta, a körülményeken, ami egybecseng Ronaldo megállapításaival is.

„Az angol válogatott, a Tottenham és a Manchester City is mérföldekkel előrébb járnak. Ezt Ronaldo is elmondta, pedig ő hosszú évekig nem láthatta, mi történik a csapatnál. Persze, a Unitednél is van szauna, jakuzzi, medence, edzőterem, de a legjobb csapatnál a legjobb dolgoknak kell lenniük, ez ilyen egyszerű. A klub a közösségi oldalain is el van maradva az élmezőnytől, nem egyszer előfordult, hogy nekem kellett felhívni a figyelmet az épp aktuális trendekre."

Jesse Lingard és Cristiano Ronaldo mondandója sok helyen igen hasonló Forrás: AFP/Ian Kington

A távozásával kapcsolatban Lingard elmondta, a klub marasztalta, de neki már nem volt maradása. „Az utolsó napomon elköszöntem mindenkitől, a gyúróval az FA-kupa döntőjében szerzett gólomról beszélgettünk, mindketten sírtunk. Az egész életemet ott töltöttem, mindenkit ismertem, szó szerint mindenkit. Ott dolgozik még mindig, aki először kiválasztott, ez volt a családom, de hamis ígéreteket kaptam, mennem kellett.

– mondta Lingard, aki nyáron a Nottingham Forest játékosa lett. Lingard egyelőre nem lett meghatározó játékos új csapatában, sokszor csak a cserepadra fér oda és már régóta nem hívják az angol válogatottba sem.

A még mindig csak 30 éves játékosnak a jövőre nézve is komoly tervei vannak, a pályafutása végeztével Amerikába akar majd költözni és a színészettel foglalkozni.