Orosz bejelentés: Egész Ukrajna égni fog

Donyeck, Oroszország, Ukrajna, katona, orosz katona, háború
Donyecki terület, 2023. január 31. Orosz katonák lőgyakorlaton a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én. MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnök, akit Putyin jobbkezének tartanak, egy brutális nyilatkozatot tett a legújabb csúcstechnológiájú amerikai fegyverszállításokról - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Ukrajna hamarosan fontos fegyvert kap Amerikától, már a Krímet is el tudják érni. Az ukránoknak ezzel megduplázódik, az eddigi 70-80 km-ről 150 km-re, a csapásmérő hatótávolságuk, amivel a Donbasz egészét és a Krím egy részét is tudják majd lőni: a földi indítású GLSDB-bombákról van szó.

Erre reagálva a Zvezda TV műsorvezetője, Nadana Friedrichson készített interjút Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnökkel, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetőjével. A műsorvezető emlékeztetett, hogy a Bloomberg véleménycikke szerint az új bombákkal rákényszeríthetik az oroszokat arra, hogy leüljenek tárgyalni a békéről. Friedrichson arról kérdezte Medvegyevet, hogy szerinte működhet-e ez a stratégia.

Dmitrij Medvegyev Forrás: AFP//Christof Stache

– mondta Medvegyev. Hozzátette:

Medvegyev szerint csak a Fehér Ház és a Capitolium „erkölcsi szörnyszülöttei" hisznek abban, hogy így legyőzhetik Oroszországot, ugyanakkor a Pentagonban tisztában vannak a következményekkel.

Hangsúlyozta: ha Washington véget akarna vetni a háborúnak, akkor megparancsolhatná a „drogos" ukrán vezetésnek, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, de a „szenilis washingtoniaknak" és a „kongresszusi héjáknak" ez nem áll érdekében.

Medvegyev beszélt arról is, bámilyen, akár nukleáris fegyvert is bevethetnének-e a Krím ukrán megtámadása esetén. „Biztosíthatom, hogy a válaszunk gyors, kemény és határozott lesz" – szögezte le.