Csapvíz (beleértve a kávét és a teát is)
"Soha nem ittam csapvizet" – idézi a Forbes.hu Sue Fogwellt, aki huszonkét évet töltött el a szakmában. "A kávét és a teát csapvízzel készítik, ami a repülőgép víztartályaiból származik".
A repülőgépek víztartályai köztudottan piszkosak.
Egy korábbi vizsgálat keretében 158 repülőgépen vett minta szerint 13 százalékuk tartalmazott kólibaktériumot, kettő pedig veszélyes E.coli-szintet mutatott ki.
Ezért a kávét inkább vegyük meg a terminálon.
Ne tévesszen meg senkit a vizes kancsó sem. A turistaosztály italoskocsiján lévő kancsót is a víztartályból töltik fel, ezért érdemes inkább szódavizet választani.
Gázkeltő hatású ételek
A légnyomás repülés közben változik – és ez jó dolog, mert segít kényelmesen lélegezni sokezer méter magasan, de a gyomrunknak is okozhat kellemetlenséget. A hét évet légikísérőként dolgozó Josephine Remo azt javasolja, kerüljük a puffasztó ételeket.
"A repülőn megzavarhatja a gyomrot a légnyomás változása. Ez különösen akkor igaz, ha hetente többször repülünk, akkor ugyanis már érezhető a különbség" – mondta Remo. "Emiatt mindig kerülöm az olyan ételek fogyasztását, amelyektől felpuffad a gyomrom és még jobban kitágul. Ilyen a hagyma, a kelkáposzta, a bab, a vörös hús, a lencse, a glutén és a brokkoli".
Az ételeken túl érdemes távol tartani magunkat a szénsavas italoktól is, amelyek szintén gyomorbántalmakhoz vezethetnek odafönt.
Bloody Mary koktél
A Bloody Mary koktélt nagyon magas nátriumtartalom miatt ajánlott kerülni. A túl sok só fogyasztása ugyanis puffadást és további kiszáradást is okozhat. A sok nátrium kibillenti egyensúlyából a szervezetet és a veséket, a szervezet dehidratálttá válik, és ebben az időszakban vizet von el a sejtjeiből. A több víz fogyasztása segít semlegesíteni a nátriumot és rehidratálni a sejteket.
Ha valaki semmiképp sem tud ellenállni a paradicsomos koktélnak, legalább arra ügyeljen, hogy felváltva kortyolgassa a palackozott vízzel.
(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)