Meghalt minden idők egyik legnagyobb sprintere és legrosszabb focistája

Horizontal photo noir et blanc OLYMPIC GAMES SUMMER OLYMPIC GAMES ATHLETE FINISH LINE SPORT-ACTION MAN FINAL 4X100 METERS
Jim Hines of the USA (2nd r) crosses the finish line to win the men's 4x100m relay final 21 October 1968 at the Mexico Olympic Games. L-R Lennox Miller (Jamaica), Harald Eggers (DDR), Marian Dudziak (Poland), Jim Hines, and Enrique Figuerola (Cuba). (Photo by EPU / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton amerikai otthonában 76 éves korában meghalt Jim Hines, az 1968-as mexikóvárosi olimpia 100 méteres síkfutó bajnoka. Ő volt az első ember, aki hivatalosan 10 másodpercen belül futotta a 100 métert.

Hines az Alabama állambeli Dumas-ban született, és a középiskolában még baseballozott, amikor felfigyelt rá egy atlétika edző, aki aztán sprintert faragott belőle. 1968 tavaszán Sacramentóban megnyerte az amerikai bajnokságot, a kézi időmérés szerint 9,9 másodperces idővel (az automata mérés 10,03-at mutatott). Két másik sprinter, Ronnie Ray Smith és Charles Greene kézi méréssel szintén 9,9-et futott, de előbbi idejét később 10,13-ra, míg utóbbiét 10,09-re korrigálták.

Hines azonban így is bekerült az amerikai válogatottba, és utazhatott a mexikói olimpiára, ahol új világrekordot jelentő 9,95 másodperces idővel nyerte meg a 100 méteres síkfutást. Ez az idő már hivatalosan is az első 10 másodpercen belüli 100-as sprint lett az atlétika történetében.

Később még egy aranyat is nyert a 4x100-as váltó utolsó tagjaként.

Jim Hines elsőként a célban a mexikói olimpia férfi 4x100-as döntőjében Forrás: AFP/-

A sikerek ellenére nem maradt az atlétikánál, inkább jelentkezett a profi futball-liga, az NFL játékoskiválasztójára, és a Miami Dolphins el is vitte a 6. körben az 1968-as drafton. Hines elkapó lett volna, csakhogy gyorsasága mellett semmilyen más készsége nem volt a focihoz, így a 1968-as idényt csak a gyakorló csapatban tölthette. A csapattársa az "Ooops" (kb. hoppá) becenvet ragasztották rá az ügyetlensége miatt.

A következő idényben 10 mérkőzésen szerepelt a Dolphinsban, de borzasztó számokat produkált: két elkapott passza volt, amivel 23 yardot haladt a csapat, egyszer futott 7 yardot a labdával, valamint volt egy 22 yardos visszahordása. 1970-ben még játszott egy meccset a Kansas City Chiefsben, majd végleg felhagyott a sporttal. Az NFL történetének leggyorsabb játékosai között tartják számon, a Deadspin című lap azonban a liga történetének tíz legrosszabb játékosa közé is beválasztotta.

9,95 másodperces világrekordjával azonban így is beírta magát a történelembe. A csúcsot csak 1983-ban tudta megdönteni a 9,93-at futó Calvin Smith.