Az egyik legmagasabb francia kitüntetést kapta Tompa Gábor, az SZFE osztályvezető tanára

Vágólapra másolva!
Az egyik legmagasabb francia állami kitüntetéssel, a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik ki Tompa Gábor rendezőt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját - közölte az MTI-vel kedden a kolozsvári színház. A világhírű színházrendezőt két éve Vidnyánszky Attila hívta a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetemre tanítani, egy rendezőosztályt vezet.
Vágólapra másolva!

A magas kitüntetést Franciaország művelődési minisztere, Rima Abdul-Malak adományozza Tompa Gábornak, aki az Európai Színházi Unió elnöke is egyben. Az erdélyi rendező március 28-án veszi át a kitüntetést Laurence Auer nagykövettől a Francia Köztársaság bukaresti nagykövetségén.

Tompa Gábor Fotó: Magyar Nemzet

A közleményben idézik a miniszteri indoklást is, amely szerint a kitüntetéssel a rendezőnek a francia nyelvű kultúra terjesztése iránti elkötelezettségét díjazzák.

- fogalmaz Rima Abdul-Malak, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a rendező kezdeményezésére létrejött Interferenciák Színházi Fesztivál tevékenységét is méltatja.

A Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát olyan személyiségeknek adományozzák, akik a kultúra területén kiemelkedő művészi alkotásokat hoztak létre.

Tompa Gábor 1981 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgatója és főrendezője. Alapítója a kolozsvári Színházművészeti Karnak, ahol 1991-től rendezést oktatott. Emellett a limoges-i Académie Théâtrale de L'Union, a freiburgi Schauspielschule, a londoni Brunel University és a barcelonai Institut del Teatre vendégtanára is volt.

Több mint 80 színdarabot rendezett, és további 80 előadás producere volt Romániában és szerte a világon, szakmai tevékenységét számos díjjal ismerték el.

2018 májusától - a Giorgio Strehler alapította - Európai Színházi Unió elnöke. Színházi munkája mellett több verses és színházi esszékötet szerzője.