Új autólopási módszer terjed Magyarországon, ez a tolvajok új trükkje

autó, lopás, tolvaj
autólopás, autótolvaj, táska, érték,
Vágólapra másolva!
Népszerű autómárkák és öreg kismotor vezetik a lopott járművek legfrissebb toplistáit. Terjed egy új módszer is.
Vágólapra másolva!

Opel, Suzuki, Ford és Volkswagen – ez a négy márka vezeti az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) legfrissebb hivatalos listáját a 2022-ben ellopott személyautókról - írta a Vezess.hu. Az összes lopás száma 4,9 százalékkal emelkedett 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest (344-ről 361-re).

A Magyarországon legnagyobb darabszámban ellopott gépjármű továbbra is a Simson, tavaly is az egykori NDK-s kismotor vezette az ORFK gépjárműves körözési listáját.

Lopott gépjárművek toplistája (2022)

  1. Simson 92 darab
  2. Opel 73
  3. Suzuki 55
  4. Ford 53
  5. Volkswagen 42

Az autóvadászok szerint

jellemzőek a tulajdonosok figyelmetlensége miatt a saját indítókulcs használatával történő lopások,

valamint az autószállító trélerek használata is. Újabban különösen vidéken terjed a besurranásos módszer: a családi házak udvarán sokszor lezáratlanul hagyott ajtókkal, és

a kocsiban lévő kulccsal visznek el jellemzően idős személyautókat úgy, hogy egyszerűen belopóznak az ingatlan területére.

Lopott autómárkák toplistája (2022)

  1. Opel 69 darab
  2. Suzuki 47
  3. Ford 36
  4. Volkswagen 33
  5. BMW 23

Hosszú évtizedekig Budapest volt az autólopások központja, olyannyira, hogy a Magyarország egészéről eltűnt járműveknek évről évre több mint a kétharmada fővárosi bűncselekmény volt. A rendőrség statisztikái szerint ennek vége: a 2022-ben országosan ellopott személyautóknak a 29,7 százaléka tűnt el Budapestről, a gépjárműveknek összességében pedig a 28,4 százaléka.