Így fenyegetőznek az ukránok

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint, akinek a BBC Newsnak adott interjújáról ír a Meduza.
Vágólapra másolva!

A cikkben az áll, hogy Danilov szerint Ukrajna fegyveres erői készen állnak az offenzívára, de a parancsnokság a legjobb pillanatra vár. A Nemzetbiztonsági és Honvédelmi Tanács titkára „történelmi lehetőségnek" nevezte a közelgő offenzívát, amelyet nem szabad kihagyni:

Ezenkívül Danilov megerősítette azt az információt, hogy a Wagner PMC egyes erői visszavonulnak Bahmutból, de megjegyezte, hogy ez "nem jelenti azt, hogy abbahagyják a harcot". A titkár a fehéroroszországi atomfegyverek bevetésével kapcsolatos újságírói kérdésre azt válaszolta,

hogy „teljesen nyugodt" ezzel kapcsolatban, hiszen ez „nem valamiféle hír" az ukrán vezetés számára.

Az ukrán hatóságok 2022 vége óta beszélnek offenzíváról. Kezdetben azt várták, hogy tavasszal kezdődik, aztán mindig eltolták az időpontot. A döntés okai között szerepelt a nyugati fegyverek Ukrajnába szállításának késése, és a túl sok eső, ami megnehezíti a katonai logisztikát és a nehéz felszerelések mozgását. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök május első felében azt mondta a brit médiának adott interjújában, hogy „egy kicsit több időre" van szükség az ukrán fegyveres erők ellentámadásának előkészítéséhez. Szerinte az ukrán hadsereg offenzívát indíthat, de ez "elfogadhatatlanul nagy" veszteségekkel járna.