Ezek a világ legrémisztőbb, legfurcsább műalkotásai

Doha, Qatar, A természet ereje, Lorenzo Quinn,
A természet ereje
Vágólapra másolva!
Vannak olyan köztéri szobrok, melyekről a fotók úgy néznek ki, mintha utólagosan manipulálták volna azokat. Ám nem erről van szó. Elképesztő képzőművészeti teljesítményt jelent az, hogy a mostani válogatásunkban szereplő szobrok a valóságban is lényegében ugyanúgy néznek ki, mint a felvételeken. Szürreálisak, rémisztőek, furcsák - mutatjuk őket!
Vágólapra másolva!

Umi

A női alakot ábrázoló szobor Földanyát szimbolizálja. Alkotója Daniel Popper dél-afrikai művész.

A szobor címe, "umi", szuahéliül "életet", arabul pedig "anyát" jelent.

A műalkotás az emberi testet és a természet világát ötvözi, a női méhet úgy ábrázolva, mint amely kerek formában emelkedik fel, miközben a földhöz van rögzítve. Azok, akik személyesen is megtekinthetik a szobrot, be- és kisétálhatnak a méhbe, mintha a nőből születnének. Azok számára, akik a képet a szülés vizualizációjában használják, a szobor segít emlékeztetni arra, hogy az emberi test, ahogy a szülés, a születés is a természet velejárója, természetes folyamat.

Az alkotást 2021-ben az amerikai Illinois államban állították ki.

Kelpies

A Kelpie lovasszobrok Forrás: Shutterstock/Sue Burton Photography

A világ legnagyobb lószoborpárja a skóciai Grangemouth-ban, a Fort and Clyde-csatorna fölött tornyosul. A 300 tonna súlyú és 30 méter magas fém lófejeket Andy Scott glasgow-i művész készítette. A műalkotást a Clydesdale-i vonólovak ihlették, ezek az állatok ugyanis nagyon sokat segítettek az embereknek a csatornák mentén és a földeken.

Fátyolos Szűz

A carrarai márványból készült szobrot az 1850-es évek elején Rómában készítette Giovanni Strazza, majd Kanadába szállították, és 1856-ban egy római katolikus püspök vette át. Azóta egy kolostorban látható.

Az alkotás Szűz Máriát ábrázolja, fátyollal borítva, az arcvonásait klasszikus emberábrázolással alkotta meg a szobrász.

Csukott szemmel és lehajtott fejjel az alak látszólag békésen imádkozik vagy a gyászát fejezi ki - mindkettő történelmileg jellemző a Szűz Mária-ábrázolásokra.

Apukunaq Tianan

Az inka istenek szobrai a perui Cusco város látványosságának számítanak. Az "Apukunaq Tianan" kecsua nyelven azt jelenti, hogy "az istenek lakhelye". Egy helyi kézműves készítette a szobrokat, és a világ minden tájáról vonzza a turistákat.

A Cuscóban élő szobrász, Michael de Titan a művészet és a természet egyesítésének inka hagyományát folytatta ezzel a műalkotással.

A Cuscótól mintegy 40 percre található modern turisztikai látványosság szobrok sorát vonultatja fel, amelyeket közvetlenül a hegy ugyanazon sziklájába véstek. Az alakok között megtalálható az andoki teremtő istenség, Viracocha, az inka Földanya istennő, Pachamama, egy puma feje, valamint a neoinkák utolsó uralkodójának, Túpac Amarunak az arcmása. De Titan csupán vésőt és kalapácsot használt, hogy ezeket a hihetetlen műalkotásokat a hegyoldalba illessze. A szobrok magassága 15 és 17 méter közötti.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, lapozzon!