Savas bombával gyújtják fel, szigonnyal verik a rendőröket a gazdag, belvárosi fiatalok Párizsban

Franciaország, tüntetés, nyugdíjreform, ellen,
Gathering at the Place de la Concorde in Paris to protest against the use of article 49.3 of the Constitution by the 1st minister Elisabeth Borne to pass the law on the pension reform. At the call of the students, this spontaneous rally gathered a few thousand people who denounced the passage by force of this law still rejected by a majority of French people. After a few hours, clashes took place with the police which led to several damages and arrests on the square. Shortly after 9pm, many demonstrators went towards the Grands Boulevards via rue Saint-Honore, improvising barricades of garbage cans, some of which caught fire ©Vincent Gerbet/Hans Lucas, 16 March 2023. Rassemblement Place de la Concorde a Paris pour contester contre l’utilisation de l’article 49.3 de la Constitution par la 1ere ministre Elisabeth Borne pour faire passer la loi sur la reforme des retraites. A l’appel des etudiants, ce rassemblement spontane a reuni quelques milliers de personnes qui denoncent le passage en force de cette loi toujours rejetee par une majorite de Francais. Au bout de quelques heures, des affrontements ont eu lieu avec les forces de l’ordre qui ont donne lieu a plusieurs degradations et arrestations sur la place. Peu apres 21h, de nombreux manifestants sont alles vers les Grands Boulevards en passant par la rue Saint-Honore, improvisant des barricades de poubelles dont certaines ont pris feu. ©Vincent Gerbet/Hans Lucas, 16 mars 2023. (Photo by Vincent Gerbet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Döbbenetes riportban mutatja be a Le Figaro a francia rendvédelmi szervek és a szélsőbaloldali radikális csapatok háborúját. Mert ez most már háború. Nem egyszerűen csak arról van szó, hogy egy-egy tüntetés alkalmával a fekete álarcos, „black-blocks"-nak nevezett anarchista szabadcsapatok összecsapnak a rendőrökkel. A konzervatív Figaro heteken át elég óvatosan számolt be a polgárháborús helyzetről, igyekezett a gyújtogatásokat az egyébként jogos elégedetlenséggel összekötni, vagyis, hogy pusztán a nyugdíjtörvény miatt tüntetnek. Azonban most már a Figaro is arról ír: szélsőbaloldali bűnözők és muszlim franciaellenes csoportok gyújtogatnak és rabolnak. A szélsőbalos tüntetők között jól szituált, belvárosi párizsi fiatalok is vannak. Nem is kevesen.
Vágólapra másolva!

Múlt csütörtökön, tehát egyetlen nap alatt, összesen 441 rendőr és csendőr sérül meg az antifa támadásokban, ez azt jelenti, hogy 3 percenként sérül meg egy rendőr Franciaországban. Számtalan videófelvételt mutattunk be szándékos, értelmetlen és öncélú támadásokról, amelyeknek rendőrök voltak a célkeresztjében.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Laure Boyer / Hans Lucas/Laure Boyer

A rendvédelmi szervek elleni erőszak rendszerszerű lett, a Le Figaro elemzéséből világosan kiderül, hogy a helyzet lassan tarthatatlan lesz. A riport arra is rámutat, hogy a szélsőbaloldali anarchisták között sokan kifejezetten jó anyagi körülmények között élnek, integrálódtak a társadalomba, (szüleik ugyanis sokszor gazdag emberek), gyakran a nagyvárosok belső kerületeiben élnek, és mégis, ahogy a Le Figaro fogalmaz, „különös vágyat éreznek a rombolás iránt", aminek érvényt is szereznek. Társadalmi, szociológiai szempontból profiljuk mindenképpen nyugtalanságra ad okot.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Anna Margueritat / Hans Lucas/Anna Margueritat

Az ultrabaloldali szabadcsapatok a nyugdíjreform elleni tiltakozás kezdete óta állnak lesben, úgy érzik, hogy végre eljött az ő idejük, és elérkezett az a pillanat, amikor totális káoszba, anarchiába taszíthatják az országot.

"A városokat sújtó pusztulás jelenetei a gyűlölet olyan kiáradását mutatják, amilyet az ország a „sárga mellényesek" mozgalma óta nem ismert. Ebben a mészárlásban Párizs jár az élen, mindenütt kiégett, megrongált újságosbódék, buszmegállók, boltok, bankok, lángoktól, üvegszilánkoktól és más, a csatatéren hagyott rögtönzött lövedékektől megfeketedett barikádok romjait látni".

Forrás: Hans Lucas via AFP/Anna Margueritat / Hans Lucas/Anna Margueritat

Ezzel a döbbenetes képpel indul a Le Figaro polgárháborús állapotokat felidéző összeállítása.

A Belügyminisztérium jelentése szerint a „Place de la Bastille" és a „Place de l'Opéra" (Párizs belvárosa) közötti szakszervezeti tüntetés során 903 felgyújtott utcai építményt és szeméttárolót regisztráltak.

Az ország több városában az utcai harcok és erőszakos összecsapások következtében a rendőrség 457 szélsőbaloldali vandált tartóztatott le.

- mondta egy rendőrtiszt a le Figaro-nak.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Vincent Gerbet / Hans Lucas/Vincent Gerbet

A tapasztalt, szélsőbaloldali manipulátorok által feltüzelt fiatal újoncokat, mint mindig, most is elsőként tartóztatják le, mert, ahogy egy rendőrségi szakember fogalmaz, „szinte semmit sem tudnak az utcai erőszakról, sem a rendőri manőverekről". A szürreális macska-egér játékban legtöbbjük bizony összeroppan és amikor feltartóztatják őket, azt mondják, hogy nem értik, hogy mi történik. A felbújtókat és a manipulátorokat ugyanakkor a hírszerző szolgálatok egyértelműen azonosították, tudnak róluk.
Gérald Darmanin belügyminiszter, miközben a tüntetők „radikalizálódásával" van elfoglalva, de sok mindent nem tesz ellenük.

A radikalizálódott „harcosok" számát 2000 és 3000 közé teszik, a „Le Figaro"-nak nyilatkozó magas rangú rendőrtiszt, aki szerint a fiatal szélsőbaloldaliak, Párizs mellett Nantes-ban, Rennes-ben, Toulouse-ban vagy Lyonban találhatók, ideológiailag kevésbé vannak beágyazva az idősebb anarchisták körében népszerű maoista mozgalomba, viszont rendkívül veszélyes, meglehetősen mobilis militánsok.

Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Dijonban például házakat foglaltak el, ahová Franciaország minden részéből, de még Mexikóból is érkeztek aktivisták, utóbbiak a szélsőbaloldali gerilla mozgalom, a zapatista szabadcsapatok harcosai.

Ezek az aktivisták „rendes anarchistaként" zsigerből utasítják el az államot és a kapitalizmust, szenvedélyesen vonzódnak a „nagy éjszakai rombolásokhoz", de leginkább a rendőrség iránt táplált mérhetetlen gyűlölet fűti őket. Közel 1500 ilyen „radikális" aktivista jött el harcolni Párizsba, és ők álltak a szakszoláglatok által egyébként alábecsült, végül több, mint 100 ezer fős tüntetés élére. Ezek a profi aktivisták mindannyian gyakorlott városi gerilla-harcosok" - teszi hozzá a rendőrtiszt. Mint ismert: Magyarországra például Németországból érkeztek szélsőbaloldali úgymond segédcsapatok a magyar radikális baloldal támogatására. Az utcán járókelőket vertek agyba-főbe.

A cikk folytatódik, lapozzon!