Kemény üzenet: így reagálna Oroszország a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

STOLTENBERG, Jens; METSOLA, Roberta
Brüsszel, 2022. április 28. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke sajtótájékoztatót tart Finnország és Svédország NATO-tagságra vonatkozó kérelméről Brüsszelben 2022. április 28-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Oroszország megerősíti határain az ellenőrzést - mondta Szvetlana Zsurova, az Állami Duma Nemzetközi Ügyekkel Foglalkozó Bizottságának első alelnöke. A Lenta.ru-nak adott interjújában felmérte Finnország NATO-csatlakozásának következményeit.
Vágólapra másolva!

A képviselő úgy véli, hogy Finnország hivatalos döntését a katonai blokkhoz való csatlakozásról, amit az ország elnöke, Sauli Niiniste jelentett be, külső tényezők váltották ki.

Ebben a helyzetben, ami most kialakulóban van az országban, ez érthető. Ráadásul azt mondják nekik, hogy ez (az Oroszországgal való szomszédság) veszélyes számukra, erősödniük kell erről az oldalról" - mondta Szvetlana Zsurova.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatót tart Finnország és Svédország NATO-tagságra vonatkozó kérelméről Brüsszelben 2022. április 28-án. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Szerinte Oroszország készen áll az új realitásokra, és ennek megfelelően fog cselekedni.

"Meg kell erősítenünk a határainkat, mert ez fenyegetésnek tűnik az ő oldalukról, a NATO részéről."

Kifejtette, úgy gondolja, hogy az egészben az a legrosszabb, hogy ha elkezdik növelni a jelenlétüket a határaikon, akkor azt támadásnak ítélik majd, miközben ők léptek először.

Most már értjük, hogy a NATO egy nem teljesen nyugodt rendszer - nyilatkozta Szvetlana Zsurova.