Homokvihar miatt több ezren kerültek kórházba Irakban

weather Horizontal
Visitors from Iran take pictures as they feed pigeons during a sandstorm in Iraq's holy city of Najaf on May 16, 2022. - Another sandstorm that descended on Iraq sent at least 2,000 people to hospital with breathing problems and led to the closure of airports, schools and public offices across the country. (Photo by Qassem al-KAABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét homokvihart jelentettek Irakból hétfőn, a rossz látási viszonyok miatt leállították a forgalmat a bagdadi repülőtéren, az egészségügyi minisztérium pedig azt közölte, hogy mintegy kétezren kerültek kórházba légzési problémák miatt.
Vágólapra másolva!

Szejf al-Badr, a tárca szóvivője felszólította az embereket, hogy amennyiben lehetséges, maradjanak otthon, az utcán pedig viseljenek maszkot.

Az INA iraki hírügynökség azt közölte, hogy leállt a forgalom a bagdadi nemzetközi repülőtéren is, miután a kifutópályán 300 méterre csökkent a látótávolság.

Lezárták a dél-iraki Nedzsef, valamint az északkeleti Szulejmáníje repülőterét is.

Ismét homokvihart jelentettek Irakból hétfőn mintegy kétezren kerültek kórházba légzési problémák miatt. Forrás: AFP/Qassem Al-Kaabi

Országszerte bezártak az iskolák és az egyetemek, a hétfőn esedékes vizsgákat keddre halasztották.

A helyi meteorológiai szolgálat arról tájékoztatott, hogy hétfő este további viharok várhatóak.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) 2016-os jelentése szerint az országban 2026-ig akár 300 homokvihar is pusztíthat, novemberben pedig a Világbank azt közölte, hogy 2050-re Irak elveszítheti vízkészletei 20 százalékát.