Hatalmas sztrájk van a párizsi repülőtereken, összeomlott a légi közlekedés

Air Frnace sztrájk
A picture taken on April 24, 2018 shows a Air France plane parked on the tarmac of Roissy-Charles de Gaulle Airport, northern Paris. Air France staff begin a two-day strike, the latest in a series pushing for a pay rise ? / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
Vágólapra másolva!
Hatalmas, több napig tartó sztrájkot tartanak a két legnagyobb párizsi repülőtér dolgozói, amitől gyakorlatilag összeomlott a közlekedés. Több száz járatot töröltek, óriási dugók alakultak a reptér felé vezető úton, csomagok maradtak le a járatokról, és hatalmas sorok alakultak ki a reptereken. A sztrájk összességében több százezer utast érinthet. Ráadásul Franciaországban kormányválság van, miután Macron elnök pártja elvesztette a parlamenti választást, így a kormány is döntésképtelen. Emiatt a Macront támogató francia sajtó megpróbálja bagatellizálni a sztrájk jelentőségét.
Vágólapra másolva!

Napok óta tartó sztrájkhullám okoz hatalmas káoszt a két legnagyobb párizsi reptér, a Charles-de-Gaulle Roissy és az Orly forgalmában. A munkabeszüntetést a párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) hét szakszervezete és a CDG Roissy repülőtér tűzoltói kezdeményezték, arra kérve a dolgozókat, hogy péntektől vasárnapig szüntessék be a munkavégzést.

A többnapos sztrájkot épp az iskolai nyári szünet kezdetének első hétvégéjére időzítették, amikor rengetegen indulnak el nyaralni - Franciaországban ez gyakorlatilag a nyaralásidény hivatalos kezdete.

A munkabeszüntetésben résztvevő repülőtéri tűzoltók technikai bónuszt szeretnének kapni, valamint azt elérni, hogy igazítsanak a fizetésükön, mivel kevesebbet keresnek, mint a megyei tűzoltó- és mentőszolgálatoknál dolgozó kollégáik.

A hét szakszervezet ezzel párhuzamosan pedig azért tüntet, mert január 1-ig visszamenőleg 6 százalékos béremelést szeretnének elérni, a vezetőség azonban ezzel szemben először csak 3, majd 4 százalékot ajánlott fel nekik, és azt is csak július 1-től.

A párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) szakszervezetei pár héttel ezelőtt, június 9-én is sztrájkoltak, akkor mintegy száz járatot töröltek. Június 14-én egyeztettek a vezetőséggel a bérekről, de nem sikerült megállapodni, ezért a szakszervezetek jelezték, hogy levélben fordultak Bruno Le Maire gazdasági miniszterhez, valamint Amélie de Montchalin közlekedésért és ökológiai átalakulásért felelős miniszterhez, hogy találkozót kérjenek a politikusoktól.

A France Info arról ír, hogy a legnagyobb francia reptér, a fővárosi CDG Roissy járatai 10 százalékának törlését maga a légi közlekedési hatóság kezdeményezte a repülőtéren dolgozó tűzoltók munkabeszüntetése miatt, biztonsági okokból. A két repülőtéren összesen a járatok 25 százalékát törölték, ami miatt az Európán belüli járatok összeomlottak. A tengerentúli járatok lemondása ugyanis büntetéssel jár, ezért azokat elindítják, emiatt az Európán belüli járatokból van jóval kevesebb

Természetesen nemcsak azoknak az utasoknak az életét nehezíti meg a sztrájk, akiknek törlik a járatát, hanem a többi utasnak is, ami akár százezer embert is jelenthet a hétvégi napokon.

A Paris Aéroport Twitter-bejegyzése alapján

a sztrájk ideje alatt rendkívül akadozott az autós forgalom a terminálok irányába vezető utakon, ezért sokan ki sem jutnak a repülőtérre. Ennek oka, hogy a sztrájkolók helyenként barikádok építésével tiltakoznak.

Az óriási dugók miatt többen lekésték a gépüket, sőt olyan is volt, aki a taxiból kiszállva, gyalog próbált eljutni a reptérhez, írja az RFI. A BFMTV helyi francia tévéállomás pedig arról számolt be, hogy pénteken az utasok mintegy felének a reptéren maradtak a csomagjai műszaki probléma miatt.

A párizsi repülőterek igazgatósága, az ADP pedig arra kérte az utasokat, hogy

a kialakult hosszú sorok miatt két-három órával a járat indulása előtt érkezzenek a reptérre, ami további kényelmetlenséget jelent.

Közben a július 9-10-i hétvégére újabb sztrájkot jelentettek be a dolgozók.

Mindezek ellenére a francia sajtó csak óvatosan számol be a sztrájkról, elbagatellizálva azt. A kormány pedig "továbbra is eszmecserét folytat a szakszervezetekkel, hogy megtalálja a kiutat a válságból" - mondta Olivia Grégoire, a kormány szóvivője pénteken. Mint fogalmazott: „Nem életképes az az elképzelés, hogy honfitársaink nem mehetnek nyaralni”.

A közvetetten vagy közvetlenül akár több százezer utast érintő sztrájk ugyanis nem vet jó fényt az amúgy is összeomlott kormányra, hiszen csak egy újabb problémára hívja fel a figyelmet az országban.

Így, a több hétvégén, több napon át tartó sztrájksorozat jelentőségének elfedésével azt próbálják sugallni, hogy Franciaországban minden rendben van.