Egy volt KGB-ügynök elmondta, mikor lesz vége a háborúnak

Vágólapra másolva!
Jack Barsky egykori KGB-ügynök interjút adott David Pakman amerikai újságíró műsorában Putyin ukrajnai inváziójáról - írja a Mandiner. A volt szovjet ügynök ma az USA-ban él. Barsky cáfolta azokat a nyugati vágyvezérlt állításokat, hogy Putyin egyedül döntött volna a háborúról, és ha meghalna, azonnal vége lenne.
Vágólapra másolva!

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Putyin egy opportunista, abban az értelemben, hogy csupán megragadta az alkalmat:

akkor indított támadást, amikor gyengeséget érzékelt az Egyesült Államok és a NATO részéről, illetve súrlódásokat közöttük.

„Az USA a terrorizmus elleni küzdelemre fókuszált szinte kizárólag hosszú évek óta, ráadásul még számon is kérte európai szövetségeseit, hogy miért nem veszik ki rendesen a részüket a NATO működtetésével kapcsolatos kiadásokból" – fogalmazott az egykori titkosszolga.

Barsky hozzátette, hogy Putyin sosem titkolta, mire készül, csak senki nem vette komolyan.

A műsorvezető felvetésére, hogy ennek a háborúnak csak úgy lehet vége, ha Putyin kap egy menekülő utat, amelyen arcvesztés nélkül távozhat, vagy ha meghal, Barsky így felelt:

A területi alkudozás azért nem lehet kiút, mert az ukránok nem földterületekért harcolnak, hanem a szabadságukért és az államiságukért. Ha Oroszország urambocsá' elfoglalná egész Ukrajnát, akkor is folytatódnának a gerillaharcok – mint Vietnámban vagy Afganisztánban" – fogalmazott.