Gyöngyösi Márton Jakab Péternek: Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból!

GYÖNGYÖSI Márton, JAKAB Péter
Budapest, 2020. január 25. Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (b) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Jobbra Gyöngyösi Márton elnökhelyettes. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A korábban antiszemita botrányokba keveredett Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi elnöke és egyetlen megmaradt európai parlamenti képviselője nyílt levelet intézett Jakab Péter felé. Gyöngyösi véleménye alapján a Jobbik valamennyi problémájáról tulajdonképpen Jakab és a mamuszos szeretője, Molnár Enikő tehetnek. Jakab azért hibás, mert az ő vezetésével a párt egyetlen egyéni országgyűlési képviselői helyet sem szerzett, Molnár pedig azért, mert Jakab miatta elvesztette a családját, az „előválasztást", az országgyűlési választást, az elnökséget, a frakcióvezetőséget, illetve „minden tekintélyét és hitelét". Gyöngyösi álláspontja alapján Jakabnak tulajdonképpen választania kellene a Jobbik és Molnár Enikő között, a politikus szerint Jakab az utóbbi felé hajlik, ám akkor a következőt üzeni neki: „Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra." A politikus ezzel arra utalt, hogy Jakab új pártot akar alapítani. A jelenlegi pártelnök a bukott pártelnököt szélsőbaloldalisággal is megvádolta, ami meglehetősen ironikus annak tükrében, hogy Gyöngyösi és a Jobbik teljes vezérkara szintén összefogott Gyurcsány Ferenccel.
Vágólapra másolva!

Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök a nyílt levelét a Facebook-oldalán tette közzé.

Ennek legérdekesebb részei az következők: „A Jobbik népszerűsége újra csökkenni kezdett, az előválasztási fiaskód után pedig a 2022-es választások vitték be a mélyütést. Vezetéseddel a Jobbik egyetlen egyéni országgyűlési képviselői helyet sem szerzett meg. Itt tartunk most és innen kell újra szervezni politikai közösségünket. Ebben a helyzetben pedig még mindig nem akartad észrevenni, hogy merre tartasz. A kritikát, legyen bármilyen jó szándékú, nem akartad meghallgatni, ahogyan nem jöttél el az Országos Választmányra sem, hogy a tagsággal megbeszélhesd a kialakult konfliktusokat. Helyette egy Facebook-posztban lemondtál az elnökségről, és továbbra is csak egyetlen tanácsadódra (Molnár Enikő-szerk.) hallgattál. És hogy hol tartunk most?" - így vonta kérdőre Jakab Pétert Gyöngyösi.

Jakab Péter és Gyöngyösi Márton Forrás: MTI/Soós Lajos

Majd azzal folytatta,

Bolsevik, sőt kommunista tempóval is megvádolta Jakabot: „Péter, Te történelemtanár vagy, tudnod kell, hogy az a stílus, és az a hang, amit Miskolcon a jobbikosokat vegzáló támogatóidtól hallottunk, minek a hangja.

De ha nem megy, segítek: ez a legsötétebb bolsevik, kommunista tempó, amikor egyesek politikai haszonszerzés céljából egy nemzet fiait egymásra uszítják".

Később egyfajta választási kényszer elé állítja Jakabot, majd elkezdi vádolni a történtekért a mamuszos szeretőjét, Molnár Enikőt: „Választhatod azt a közösséget, amivel egyszer sikeres voltál, és amivel egyszer még újra sikeres lehetnél. Ám a döntés a tiéd (legalábbis remélem, hogy ezt a döntést kivételesen most személyesen Te hozod majd meg, nem pedig más, helyetted...). Ha Neked az a tanácsadó kell, aki mellett elvesztetted a családodat, elvesztetted az előválasztást, elvesztetted az országgyűlési választást, elvesztetted az elnökségedet, elvesztetted a frakcióvezetőségedet, elvesztetted minden tekintélyedet és elvesztetted a hiteledet, nem foglak visszatartani sem"egyértelműsítette álláspontját Gyöngyösi.

Jakab Péter és Molnár Enikő Forrás: Facebook

Végezetül arról írt, hogy

Jakab Péter új pártot készül alapítani, azonban ha így tesz, akkor vissza kellene adja a mandátumát – hiszen listán jutott be – illetve ki kellene lépjen a Jobbikból:

„Ám akkor legalább tedd mindezt egyenesen. Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák. Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra."

A „mi jobbra" megfogalmazás meglehetősen cinikusan hangzik annak tükrében, hogy az országgyűlési választások alkalmából nem csupán Jakab Péter fogott össze Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökkel, hanem bizony Gyöngyösi Márton is, illetve a párt teljes vezérkara.

Jakab és Molnár pártalapítási szándékáról a napokban Vona Gábor egykori Jobbik-elnök keresztfia, Szotyori-Lázár Zoltán is beszélt. Szerinte „a Jakab–Molnár tandem" szeretne minél nagyobb darabot kiszakítva távozni a Jobbikból, „ha már a frakciópénzt nem sikerült megszerezni". Erről itt számoltunk be.

Gyöngyösi Márton nyílt levele pedig alább tekinthető meg teljes egészében:

Az utóbbi napokban attól votl hangos a sajtó, hogy Molnár Enikő megzavarta a Jobbik miskolci egyik rendezvényét, majd az autójáig követte Potocskáné Kőrösi Anitát, a párt elnökhelyettesét, akitől válaszokat követelt az ellene indult etikai eljárással kapcsolatban. Az Origo a történtekről itt és itt írt.