Nagy hibát követ el, ha kidobja a banán héját

Dr Life,
Meglepő dolgokban segíthet a banánhéj - hét ok, hogy miért ne dobd ki!
Vágólapra másolva!
Nem érdemes kidobni a banán héját, értékes tápanyagokkal van tele – erre jutott egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A tanulmány kimutatta, hogy ha a banánhéjat blansírozzuk, szárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékárut készíthetünk belőle, amelynek ugyanolyan finom, ha nem jobb az íze, mint a búzaalapú termékeknek. A tudósok szerint a banánhéj teljesen biztonságos és még jót is tesz a szervezetnek.

A vizsgálatok alapján a banánhéjban rengeteg fontos ásványi anyag és rákellenes tápanyag található. A kísérlet során a cukros süteményeket banánhéjjal dúsították, és azt találták, hogy az így kapott édesség sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmazott.

Hátránya, hogy a túl sok banánhéjliszt hozzáadása kissé barna és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg az extra rostok miatt. Amikor azonban 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek az ételek, a sütik állaga sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el. Az így készült termékek ráadásul három hónapig eltarthatók szobahőmérsékleten.

Bár a tanulmány csak a banánhéj hozzáadásának következményeit vizsgálta a sült süteményekhez, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjlisztből tésztákat is lehet készíteni.

Forrás: Thinkstock

Tavaly például egy banánhéjas süteményről szóló tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket ad a sütött terméknek, és tápanyagtartalmukat is növeli.

Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítése magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a sütött kenyeret.

A gyümölcs héjának fogyasztása nem csak egészséges, de segíthet csökkenteni az élelmiszerpazarlást is. A banán súlyának körülbelül 40 százaléka a héjában van, és a legtöbbször ezt a tápanyagokban gazdag héjat egyszerűen kidobják.

Persze, a banánhéj nyersen elég haszontalan. De ha jól készítjük el, akkor nagyon jó íze lehet a belőle előállított süteményeknek. Ráadásul egyes termékek eltarthatóságát is meghosszabbíthatja, mivel a héj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Ugyanez vonatkozik más gyümölcsök héjára is, például a mangó héjára, amelyről szintén megállapították, hogy növeli a sütemény antioxidáns tulajdonságait és javítja az ízét.

A teljes publikáció itt olvasható.