Joe Biden csődje: nagy bajban az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
Átfogó képet ad az amerikai gazdaság állapotáról a Conference Board intézet által készített index: eszerint növekszik a recesszió kockázata. Közben hatályba lép a Biden-csomag, amely a republikánusok szerint újabb terheket jelent az amerikaiaknak.
Vágólapra másolva!

Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban a Conference Board gazdaságkutató által készített mutatója alapján. Nem pusztán az amerikai gazdaság lassulását vetíti előre az index, hanem kifejezetten zsugorodást is várnak a szakértők. Konkrétan: a vezető gazdasági mutatók összetett indexe (Leading Economic Indicator, LEI) 0,4 százalékkal gyengült az előző hónaphoz képest. Az index így 116,6 ponton állt.

A LEI júliusban az ötödik egymást követő hónapban csökkent, amely arra utal, hogy rövid távon növekszik a recesszió kockázata – mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board gazdasági kutatási igazgatója.

A fogyasztói pesszimizmus és a részvénypiaci volatilitás, valamint a munkaerőpiac, a lakásépítés és a feldolgozóipari új megrendelések lassulása arra utal, hogy a gazdaság lassulása erőteljesebb lesz. A Conference Board előrejelzése szerint az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben már stagnálhat és az év végére vagy 2023 elejére rövid, de enyhe recesszióba billenhet – tette hozzá.

A háború kitörése óta egyébként 3,3 százalékkal esett a washingtoni székhelyű gazdaságkutató intézet által összeállított index.

A január és június közötti időszakban az 1,6 százalékos csökkenés megegyezik a 2021 második félévében elért, hasonló ütemű emelkedéssel. Az összetett, tíz mutatóból álló index komponensei közé tartoznak többek között az új ipari megrendelések, a fogyasztói bizalom, az építési engedélyek, valamint az első munkanélküli kérelmek. A mutató átfogó képet ad az amerikai gazdaság állapotáról.

Ide tartozik, hogy a Joe Biden amerikai elnök aláírta az amerikai inflációt és a költségvetési hiányt csökkenteni hivatott törvénycsomagot, amely az amerikai gazdaság fellendítését, az állami bevételek növelését és az infláció csökkentését célozza. Az új törvények mintegy 739 milliárd dolláros költségvetési bevételnövelést céloznak, részben adóemelés, és az adóbehajtás hatékonyabbá tétele által, valamint a nagy gyógyszergyárak ármegállapítási gyakorlatának szabályozása révén. A republikánusok szerint az intézkedések rövid távon nem csökkentik az árakat, hanem újabb terheket jelentenek az amerikaiaknak.