Meghalt a legidősebb lengyel, aki egyben a világ második legidősebb embere volt

Tekla Juniewicz
Vágólapra másolva!
Meghalt 116 éves korábban Tekla Juniewicz, a legidősebb lengyel, egyben a világ második legidősebb embere - közölte pénteken a lengyel sajtó.
Vágólapra másolva!

A nő haláláról elsőként a sziléziai Gliwice önkormányzati hivatala számolt be, Tekla Juniewicz a város lakosa volt. A közlemény szerint

116 évet, 2 hónapot és 9 napot élt.

Egész életében nagyon aktív volt, szerette a mozit, a történelmet, a kertészkedést, az utazást, a társaságot, sokat olvasott. "Nagyon szerette a családját, erőteljesen ragaszkodott hozzá" - írják.

Tekla Juniewicz 1906. június 10-én született az akkori Osztrák-Magyar Monarchiában, a ma Ukrajnához tartozó Lemberg (Lviv) közelében fekvő Krupsko (Krupszke) faluban.

A második világháborút követő határváltozások és áttelepítések nyomán a nő Gliwicébe került férjével és gyerekeivel együtt.

Miután megözvegyült, 103 éves koráig egyedül lakott, önállóan gondoskodott magáról.

A legutóbbi években unokái gondozták.

2017-ben lett a legidősebb lengyel, amikor Jadwiga Szubartowicz (1905-2017) meghalt. Idén áprilisban, miután 119 évesen meghalt a világ legidősebb emberének tartott japán Tanaka Kane, Tekla Juniewicz a világ második legidősebb embere lett.

A világ legidősebb emberének jelenleg a 118 éves francia Lucile Randon számít.