Több mint fél évszázad óta nem látott égi csoda lesz látható ma este

Jupiter
Utoljára 1963-ban ragyogott olyan fényesen, mint ahogy ma este láthatjuk majd ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Ma este - ha a felhőzet lehetővé teszi –, érdemes lesz a keleti égboltra tekintenünk, ahol a horizont felett egy különösen fényes „csillagot", valójában a Naprendszer legnagyobb bolygóját, a Jupitert láthatjuk 59 éve nem tapasztalt módon felragyogni.
Vágólapra másolva!

Feltűnő fényességgel fog ragyogni az esti égbolton

A Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter 11 év és 8 hónap alatt kerüli meg központi csillagunkat. A hatalmas gázóriás, ami kereken 1321-szer nagyobb térfogatú mint a Föld, átlagosan 778,5 millió kilométerre kering a Naptól.

A Jupiter és a Föld méretét összehasonlító infografika Forrás: NASA/Brian0918

Az elliptikus pálya miatt időnként a középtávolságnál közelebb, vagy éppen távolabb kerül a Naptól. A perihélium, vagyis a napközelség idején 39 millió kilométerrel kerül közelebb a Naphoz ( 740,5 millió kilométerre), viszont amikor apogeumba ( a Naptól legmesszebb) kerül, kereken 816 millió kilométerre távolodik el a központi csillagunktól.

Szeptember 26-án hétfőn keringésének legfényesebb szembeállásába (oppozíciójába) kerül a Nappal,

ami utoljára 59 éve, 1963-ban következett be.

Utoljára 1963-ban ragyogott olyan fényesen, mint ahogy ma este láthatjuk majd ( a kép illusztráció) Forrás: MTI/Komka Péter

Noha a Jupiter a 11,8 éves keringési ideje alatt 11-szer kerül oppozícióba, de mivel

most ez egybeesik a legkisebb napközelségével is, ezért különösen fényesnek fog látszani az esti-éjszakai égbolton.

Az ilyen típusú és meglehetősen ritka szembenállást nevezik nagy oppozíciónak. Kedvező időjárási körülmények esetén keleti irányba fordulva mindenki számára azonnal feltűnő lesz az extra fényes „csillag".

Az oppozíció most egybe esik a periheliummal, ezért lesz különösen fényes a Jupiter Forrás: Hypervel / Flickr

Mivel a már csaknem teljesen „elfogyott" Hold hajnalban kel, ezért ma a Jupiter lesz az éjszakai égbolt legfényesebb objektuma.

Ha elmulasztjuk a látványt, tizenkét évet kell várnunk a következő nagy oppozícióra

A Naprendszer legnagyobb gázóriása egy kis csillagászati távcsőben is megmutatja korong formáját, egy közepes méretű amatőr teleszkóppal pedig rengeteg részletet figyelhetünk meg. Már egy kis távcsőben is feltűnik a bolygónak a Jupiter pólusainál tapasztalható erős lapultsága.

A Jupiter a naprendszer legnagyobb bolygója Forrás: NASA/JPL/USGS

A feltűnő belapultság a gázóriás rendkívül gyors tengely körüli forgására vezethető vissza: a Földnél több mint 1300-szor nagyobb bolygó mindössze 9 óra 27 perc alatt fordul meg a tengelye körül. (Földi hasonlattal élve, amíg egy Jupiter-év csaknem 12 földi évnek felel meg, addig a Jupiteren egy nap csak alig kilenc és fél óráig tart.)

Már egy kis távcsőben is feltűnik a bolygó lapultsága, valamint a nagyobb holdjai, és a központi felhősávjai Forrás: CNS News

A kis műszerekben is jól kivehető a két sötét központi felhősáv, 90-130 X-szoros nagyítástartományban pedig újabb sávokat, illetve a központi felhősávok fodrozódásait, sőt, láthatósága esetén a nagy vörös foltot is megfigyelhetjük. Ha nincsen teleszkópunk, de van egy egyszerű binokulárunk, azt is érdemes a bolygó felé fordítani.

Már egy binokulárban is gyönyörű látványt nyújt a Jupiter a holdjaival Forrás: telescopenights.com

8-10 X-es nagyítástartománynál ugyanis már jól látható a négy legnagyobb Jupiter-hold,

a Ganymedes, a Callisto, az Io és az Europe, amelyek apró csillagokként látszanak a bolygó mellett. Ha elmulasztjuk a mai nagy oppozíció megtekeintését, tizenkét évet kell várnunk arra, hogy újra hasonló helyzetbe kerüljön a „Naprendszer fejedelme", a Jupiter.