Sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek egy nőt a szigetvári kórházban, aki később meghalt

Műtét, nő, műtő
Vágólapra másolva!
A szigetvári kórház nőgyógyászatán műtöttek egy nőt, a beavatkozás közben sóoldatot akartak használni, azonban az előző napon a két műtőssegéd fertőtlenítőt tett a sóoldatos üvegekbe, amiről megfeledkeztek. A műtét után szóltak a szakorvosnak, aki azonban elhallgatta a hibát. A nő később meghalt.
Vágólapra másolva!

Nőgyógyászati laporoszkópiás műtétet végeztek 2020 májusában a szigetvári kórházban. Előző napon a két műtőssegéd a műtő takarításához fertőtlenítőt vitt be a műtőbe. A raktárban azonban csak 5 literes kannában volt fertőtlenítő, ezért egy kisebb, eredetileg fiziológiás sóoldatos, felülcímkézett üvegbe töltötték át.

A két férfi ezek után a fertőtlenítőt a műtő előterébe vitték, ahol egy asztalra tették, amin a műtéthez szükséges eszközök voltak. Később ezt mindketten elfelejtették.

Képünk illusztráció Forrás: --

A nőt másnap műtötték, mindkét műtőssegéd ott volt.

A beavatkozás közben szükség volt sóoldatra, amit műtőasztalról használtak el. Azokat az üvegeket használták, amikben valójában fertőtlenítő volt.

A műtét után észrevették a kiöntött fertőtlenítő sajátos állagát, amit a műtősnő jelzett a műtőssegédeknek és az orvosnak is. Ekkor az egyik férfinak eszébe jutott a csere, majd ezt elmondták a szakorvosnak is. Az orvos azonban ahelyett, hogy ezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, valamint új operációt javasolt volna, elhallgatta a cserét.

A nő másnapra rosszul lett, megint megműtötték, a szakorvos ekkor sem mondta el a hibát a műtétet végző orvosnak. A nő később meghalt.

Az ügyészség a szakorvost foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, a két műtőssegédet pedig halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja.