Óriási ukrán kudarc, összeomlott a támadás

A Zapad-2021 hadgyakorlat Oroszországban, fotó, galéria, 2021
Mulino, 2021. szeptember 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Zapad-2021 (Nyugat-2021) fedőnevű orosz-fehérorosz közös stratégiai hadgyakorlaton a Nyizsnij Novgorod térségében lévő mulinói gyakorlótéren 2021. szeptember 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Szavosztyanov
Vágólapra másolva!
Az ukrán fegyveres erők mintegy 1500 katonával és 150 páncélozott járművel megkísérelték áttörni az orosz fegyveres erők védelmét Zaporizzsja felé, de kudarcot vallottak - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca Telegram-csatornáján.
Vágólapra másolva!

Sojgu szerint az ukrán 47 gépesített dandár közép-európai idő szerint hajnali fél egykor indította a támadást. Elmondása szerint az orosz erők ezt időben észlelték, és megelőző csapást mértek a másik félre tüzérségi, légi és páncéltörő fegyverekkel,

és mind a négy irányban megállították az ellenséget.

Az ukrán hadsereg a két órán át tartó harc során 30 harckocsit, 11 gyalogsági harcjárművet és mintegy 350 ember veszített el, majd visszavonult. Sojgu hangsúlyozta, hogy a kifejezetten az áttörésre kiképzett ukrán tartalékerők nem teljesítették a feladatukat.

A Zaporizzsjában harcoló orosz csapatok parancsnoka Alekszandr Romancsuk azt mondta:

Romancsuk szerint az orosz felet nem érte váratlanul a támadás, mert a felderítés tudomást szerzett a tervről. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerda este eszmecserét folytatott Szergej Kuzovlevvel, az orosz déli katonai körzet parancsnokával, csütörtökön reggel pedig Valerij Geraszimovnak az orosz vezérkari főnök helyettese tett jelentést. Romancsuk elmondása szerint a négy ukrán páncélososzlop már az aknamezőkön elveszített négy páncélost, köztük egy aknamentesítő járművet.

Az orosz védelmi miniszter szerint az ukrán fegyveres erők szerdán összesen 945 embert, valamint egyebek között 33 harckocsit, 28 gyalogsági harcjárművet, 38 páncélozott harcjárművet és három lengyel Krab önjáró löveget veszítettek.

Sojgu csütörtökön szemlét tartott az orosz nyugati katonai körzet bázisain és arzenáljaiban. Sürgette a gyártóktól átvett páncélozott technika gyorsabb felkészítését a csapatokhoz való eljuttatásra, valamint fontosnak nevezte az eszközök pótlólagos védelemmel való ellátását.

A meghiúsított zaporizzsjai ukrán áttörési kísérlet korábban általa ismertetett adataira hivatkozva

hatékonynak nevezte az orosz harci eszközöket a nyugati haditechnikával szemben.

Gyenyisz Pusilin, az elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője a Pervij Kanal állami televíziónak azt mondta: az ukrán hadsereg igyekszik megtalálni Bahmut védelmének gyenge pontjait. Az állította, hogy az orosz hadsereg ura a helyzetnek.