Szijjártó Péter: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett

Szijjártó Péter, Szabadka
Vágólapra másolva!
Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kiemelte, hogy kritikus időszakban került sor erre a találkozóra, hiszen

Mint mondta: a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok tartósan háborús inflációs környezetet hoznak létre.

- húzta alá Szijjártó Péter.

A közös sajtótájékoztatón a külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrajnai háború fokozódó intenzitása miatt egyre nő a menekültek száma Magyarország keleti határán, és már naponta több mint tízezer menekült érkezik az országba, számuk pedig már meghaladta a 820 ezret.

- mutatott rá Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy az egyre erőszakosabb, és fegyverrel rendelkező migránsok biztonsági fenyegetést jelentenek Szerbia és Magyarország számára is.

- emelte ki.

Szeretném világossá tenni, hogy ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek itt Szerbiában, akik lövöldöznek, ezeknek az embereknek semmilyen joguk nincsen arra, hogy belépjenek Magyarország területére - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy a migránsok biztonságos országokon keresztül, határok sorozatos megsértésével, vagyis bűncselekmények sorozatos elkövetésével érkeznek Szerbiába, és erre senkinek nincsen joga.

Szijjártó Péter szerint a helyzet egyre súlyosabb lesz, mert az ukrajnai háború miatt a világ számos pontját éhínség fenyegeti.

- hangsúlyozta a miniszter.

Arra kérjük Brüsszelt és a Soros-féle NGO-kat, hogy ne biztassák a migránsokat, ne bujtsák fel őket bűncselekményekre, és ne bujtsák fel őket arra, hogy megsértsék országok, mint például Szerbia vagy Magyarország szuverenitását

- adott hangot álláspontjának Szijjártó Péter.

A migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények veszteségeiért, amelyek között most már emberélet is van, a felelősség azokat terheli, akik a migrációt támogatják, buzdítják, és akik a migránsokat arra ösztönzik, hogy jöjjenek Szerbiába és Magyarországra.

A külgazdasági és külügyminiszter egyben azt is leszögezte, hogy Magyarország soha egyetlen egy illegális bevándorlót sem fog beengedni a területére, ezért ne próbálkozzanak, ne kísérletezzenek. N

- emelte ki, és hozzátette, hogy Magyarország segít Szerbiának a déli határai védelmében is.

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy míg Magyarország teljesíti a kötelességét, keleten beengedi és segíti a háborús menekülteket, délen pedig megállítja az illegális bevándorlást, addig Brüsszel a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat "politikai zsarolás keretében visszatartja".
A külgazdasági és külügyminiszter a kihívások ismertetése után kitért arra is, hogy a szerbek és a magyarok együttműködése az utóbbi időszak sikertörténete.

Rámutatott, hogy "brutálisan" nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, és az idei esztendő első négy hónapjában 117 százalékkal több forgalmat bonyolítottak le, mint egy évvel ezelőtt, és a tavalyi egész éves növekedés is 42 százalék volt.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy

Ezért augusztus elsejétől teljes vágányzár lesz a szakaszon, a teherforgalmat pedig átirányítják a Szeged-Szabadka vasútvonalra, amelyet az utóbbi időszakban már felújítottak. Az erről szóló megállapodást a hétfői találkozó keretében írta alá a két tárcavezető.

Az energiaellátási kérdésekre is kitért a miniszter, és emlékeztetett arra, hogy a két ország a közelmúltban biztosította, hogy

az Oroszországból származó földgáz, amely mind Szerbia, mind Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából kritikus és egyelőre pótolhatatlan, biztonsággal meg tud érkezni Szerbiába és Magyarországra.

Nikola Selakovic szerb külügyminiszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az utóbbi másfél évben már kilencedik alkalommal találkozik magyar kollégájával, ami a két ország jó kapcsolatának a bizonyítéka. Köszönetet mondott Aleksandar Vucic szerb elnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy sikerült lefektetniük a két ország és a két nép jó viszonyának alapjait.

A szerb külügyminiszter megköszönte magyar kollégájának, hogy a magyar kormány ösztönzi a beruházókat, hogy Szerbiában is keressenek befektetési lehetőségeket. Emellett megköszönte a magyar miniszterelnök és a külügyminiszter támogatását, amellyel Szerbia európai integrációja mellett állnak ki.