Az illegális migráció egy újkori népvándorlás, ami egyre erőszakosabb lesz

Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán 2022 július 2-án., migráns csoport, rendőrség, illegális határátkelők, határőrség, rendészet
Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán 2022 július 2-án
Vágólapra másolva!
Manapság folyamatos a migrációs nyomás, ezért beszélhetünk újkori népvándorlásról – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban. A politológus szerint a bevándorláspárti politikusok nyitották szélesre a kaput, és már nemcsak a kontinensen belüli, vagy valódi háborús menekültek, hanem a migránsok előtt is megnyitnák a kaput. Az elmúlt hétvégén történt migránsháborúról az igazgató azt mondta, hogy a magyar határ a legjobban védett Európában, és miután nem tudnak rajta átjutni az illegális migránsok, ezért eszkalálódik az erőszak és a kétségbeesés.
Vágólapra másolva!

A hétvégén egy migránsháborúra került sor, ahol migránsok lövöldözni kezdtek a magyar határhoz közeli erdőben. Egy ember meghalt, heten pedig megsérültek. A helyiek nem érzik magukat biztonságban, és továbbra is keresi a szerb rendőrség a fegyvereseket. A hatóságoknak eddig csupán egy 26 éves afgán férfit sikerült elfogniuk, akit emberöléssel és emberölési kísérlettel is gyanúsítanak. Ön szerint hogyan értékelhető ez a súlyos eset, hiszen hasonló még nem fordult elő a magyar határ közelében?

A kétségbeesés és az erőszak eszkalációjához vezetett az, hogy nem tudnak átjutni a szigorúan védett magyar határszakaszon.

A magyar határ a legjobban védett Európában, és miután nem tudnak rajta átjutni az illegális migránsok, ezért eszkalálódik az erőszak és a kétségbeesés.

Már fegyveres bandák is megjelentek, ami egy új szintet jelent, és az egész jelenség veszélyességét mutatja. Tehát a határőrzés eredményessége készteti erőszakra az embercsempészeket és a migránsokat.

Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a makkhetesi erdő magyar oldalán, 2022. július 2-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Miért kulcsfontosságú Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata, miszerint itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik?

A migráció egy tartós problémának ígérkezik. Most nem olyan a helyzet, mint korábban, amikor is voltak évek, hogy erős volt és felívelt a beáramlás, mint 2015-2016-ban.

Nem máshonnan lesznek elvezényelve, hanem kifejezetten ez lesz a feladatuk, és ezzel tehermentesítik a rendőrséget és a Honvédséget.

A határvadászok csak profik lehetnek, hiszen a rendőröknek és a katonáknak más a fő feladata.

A határvadászok kizárólag a migrációval fognak foglalkozni, jobban megismerik majd az embercsempészek trükkjeit, és jobban tudják majd védeni a határt.

Magyarország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó Péter kijelentése kapcsán is kérdezem, miért fontos a felkészültség ebben a helyzetben, és kell-e különválasztani azt, hogy Ukrajna felől háborús menekültek érkeznek, délről viszont illegális migránsok?

Ez a különbség egyrészt adja magát, hiszen aki egy határt lép át, a háború elől menekül, az életéért fut és együttműködik a hatóságokkal, az menekült. Ők az ukránok, akik ezeknek a feltételeknek eleget tesznek: sorban állnak, mutatják az útlevelüket, együttműködnek a magyar hatóságokkal. A migránsok ennek ellenkezőjét teszik: több határt lépnek át, akár kontinenseket is; nem működnek együtt a hatóságokkal, erőszakoskodnak, illegálisan akarják átlépni a határt; és ők akarják eldönteni, hogy hova menjenek. Régen egyébként, mielőtt még Magyarország csatlakozott volna az Európai Unióhoz, csak Európából fogadott be menekülteket, és korábban az egyezmények is csak azt mondták, hogy csak az adott kontinensen belüli menekülteket kell befogadni.

Nyugat-Európába igyekvő migránsok fekszenek sátorban egy átmeneti befogadóközpontban a bosznia-hercegovinai Bihacban, 2019. június 16-án. A hatóságok június 14-én mintegy 130 illegális bevándorlót találtak egy magánházban Bihacban Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Ez a meghívásos politika az, ami most visszaüt, és amelyben Magyarország nem vett részt.

Mekkora nyomásra lehet készülni a jövőben, várhatóak-e hasonló esetek?

Biztosan várható, mert ahogyan világszerte az éhínség és a szegénység növekszik az ukrajnai háború és a klímaváltozás következtében, így nyilván egyre több ember hagyja el az otthonát. Így növekedik az újkori népvándorlás mértéke, és nem is fejeződött még be. A háború és a klímaváltozás miatt csak növekedni fog, ahogyan az erőszak is.

Melilla, 2022. június 24. Illegális bevándorlókat zárnak körül rohamrendőrök, miután több tucat Európába igyekvő migráns tört át Marokkóból az arab országot a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen, 2022. június 24-én. MTI/AP/Javier Bernardo Forrás: MTI/AP/Javier Bernardo

Európa ahogyan recesszióba fordul és szegényebb lesz, nem fogja tudni befogadni a migránsokat, így sietnek most az emberek. Most nyáron jó az idő, másrészt még tudják őket fogadni. Ha rosszabbul megy Nyugat-Európának, akkor már ők sem akarnak annyira jönni.

Látjuk, hogy a baloldali szlovén kormány azt ígéri, hogy lebontják a kerítést, így vélhetően majd arra fognak próbálkozni. Ezt látva felértékelődik a magyar kormány Hungary Helps programja, amely helybe viszi a segítséget, hogy a nélkülözőknek ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket.