Megdöbbentő kettős mérce: így mosdatja a balos sajtó a zsidó embereket listázni akaró új Jobbik-elnököt

Gyöngyösi Márton, Jobbik,  EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019
Vágólapra másolva!
Hosszú cikkekben írnak róla, interjúkat készítenek a Jobbik frissen megválasztott elnökével a baloldali propagandalapok, a gyakorlatilag már nem létező párt jövőjéről és terveiről kérdezgetik, a múltját viszont csak szőrmentén említik mind a Jobbiknak, mind Gyöngyösinek, és akkor is mosdatni próbálják botrányos antiszemita, holokauszttagadó kijelentései miatt. Annak ellenére is, hogy korábban épp az ellenkezőjét tették, hosszas cikkekben értekeztek Gyöngyösi Márton vállalhatatlan megnyilvánulásairól.
Vágólapra másolva!

Óriási botrányt okozott korábban a frissen megválasztott Jobbik-elnök parlamenti felszólalása. Emlékezetes, 2012-ben

Gyöngyösi Márton listázni akarta a szerinte zsidó származású képviselőket.

Egészen pontosan úgy fogalmazott: „Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

De egy másik beszédében azt is kijelentette Gyöngyösi, hogy „minden egyes izraeli állampolgár, járjon bárhol a világban, nemzetbiztonsági kockázatot jelent”.

Ráadásul Gyöngyösi korábban megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát is.

Gyöngyösi kijelentései – érthetően – hatalmas felháborodást okoztak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó akkor bejelentette, hogy a hitközség büntetőfeljelentést tesz az “uszító képviselő” ellen. A Raoul Wallenberg Egyesület pedig úgy reagált az elhangzottakra, hogy „szégyen”, hogy ilyen az Országgyűlésben elhangozhat.

A balos sajtó mosdatni próbálja Gyöngyösit korábbi antiszemita kijelentései miatt Forrás: Mediaworks Hírcentrum

A baloldali sajtó is hosszas cikkekben részletezte a botrányt, jelentette meg a felháborodott reakciókat, és beszámolt a "Tömegtüntetés a nácizmus ellen" névre keresztelt demonstrációról is, amit a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány szervezett Gyöngyösi felszólalása után.

Mára azonban, mintha elfelejtették volna, hogyan hüledeztek a politikus szavain.

Ma már hosszú cikkekben írnak róla, kérdezik a véleményét, interjúkat készítenek a Jobbik frissen megválasztott elnökével a baloldali lapok, a párt jövőjéről és terveiről kérdezgetik,

a múltját viszont csak szőrmentén említik – ha említik egyáltalán – Gyöngyösinek, és akkor is mosdatni próbálják botrányos antiszemita, holokauszttagadó kijelentései miatt.

Az akkori Index például 2012-ben még azt taglalta Gyöngyösi a zsidó embereket listázó kijelentése kapcsán, hogy "így nem egészen világos, hogy milyen körben tartaná szükségesnek a zsidók összeírását Gyöngyösi, akinek szavaitól pártja nem határolódott el. Szűkebben akár 'csak' a kormánytagokra és a parlamenti képviselőkre érthető a listázás, de a felszólítás valójában az 'itt élőkre' kitétellel kezdődik, azaz akár a teljes lakosságra is érthető."

A 24.hu pedig "Sárga csillag az Országgyűlésben" címmel jelentetett meg cikket az országgyűlési képviselők és a Parlament előtt Gyöngyösi kijelentése ellen demonstrálók megmozdulásairól. Kiemelték, hogy Ujhelyi István, aki aznap a parlamenti ülés levezető elnöke volt, sárga csillagot vett fel, mert így kívánt szolidaritást vállalni azokkal, akiket "Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő megsértett".

A baloldali sajtó azonban mindezt elfelejtette, sőt, dicsérik azért Gyöngyösit, hogy a válságban lévő párt kongresszusán a szavazatok 68 százalékával választották elnöknek.

A HVG például egy hosszú interjút is közölt Gyöngyösivel a fizetős felületén, amiben szánalmasan úgy fogalmaznak, hízelegnek, "ráfért már az ellenzékre egy kétharmados győzelem".

Azt azonban fontosnak tartja kiemelni a baloldali propagandalap, hogy Gyöngyösi kétszínű módon azt ígéri, hogy amíg ő „a Jobbik elnöke, egészen biztos nem tér vissza a zsidózás.

Bár Varga Zoltán vörösbáró újságja, a 24.hu röviden megemlíti Gyöngyösi korábbi antiszemita felszólalását, a cikkben, amiben beszámolnak arról, hogy a politikus lett az új pártelnök, aki - hízelgető kifejezésükkel - "veteránnak" számít a Jobbikban, ugyanakkor azonnal mentegetik,

gyorsan hozzá is teszik, hogy elnézést kért kijelentéseiért.

Érdekes, hogy míg a Blikk 2012-ben Gyöngyösi zsidólistázós kijelentése után még Moldova Györggyel készített rövid interjút - aki szintén sárga csillagot tűzött ruhájára tiltakozásul -, most éppen Gyöngyösi Mártont kérdezi "terveiről és a párt jövőjéről".

Annak ellenére futtatja és dicséri azonban a baloldali média Gyöngyösit, hogy néhány héttel ezelőtt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetői is aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a korábban a zsidók listázását szorgalmazó Gyöngyösi neve egyáltalán felmerült elnökjelöltként.