Szili Katalin: A nemzeti kisebbségek kérdésének megoldása a hosszú távú béke és stabilitás záloga

Szili Katalin, Tusványos
Vágólapra másolva!
A nemzeti kisebbségek kérdésének megoldása a hosszú távú béke és stabilitás záloga - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek nyilatkozva vasárnap, miután előadást tartott a felvidéki Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napok elnevezésű rendezvénysorozaton.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnöki megbízott "A stószi remete és a nemzet" címmel tartott előadást a legnagyobb felvidéki magyar közéleti és kulturális szervezet, a Csemadok szervezte rendezvényen, a Fábry Zoltán közéleti és irodalmi napokon, amelyet a felvidéki magyar irodalom és közélet egyik legjelentősebb alakja születésének 125. évfordulója alkalmából tartottak meg.

Szili Katalin előadásában a felvidéki magyar írónak a kisebbségi léttel kapcsolatos írásaiban tett megállapításai aktualitásáról beszélt.

Kifejtette: Fábry az európai egységesülésben látta az egyenlőség és a szolidaritás teljes megvalósulását, ám

az elmúlt 18 esztendő bebizonyította, hogy Brüsszel az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésével nem kíván foglalkozni.

Szili Katalin. Forrás: Origo

A miniszterelnöki megbízott rámutatott: Brüsszel ehelyett az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését teljes egészében az egyes tagországok belügyének tekinti, holott jól látható, hogy csak a kisebbségek kérdésének megoldása lehet a záloga a hosszú távú béke és stabilitás megteremtésének.

Szili Katalin kijelentette: "egy új típusú - a 20. századot meghaladó - a Kárpát-medencei országokat felölelő szoros kooperációval lehet egy új prosperáló súlypontot teremteni Európában".