Három bűncselekménnyel is vádolják Gyurcsányék árnyékminiszterét

Varju László; Gyurcsány Ferenc; Kolber István
Budapest, 2016. október 23. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j3) felszólal pártja megemlékezésén az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi emlékművénél az Ötvenhatosok terén 2016. október 23-án, a forradalom 60. évfordulóján. Mellette Varju László alelnök (b) és Kolber István, a párt országos tanácsának elnöke. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Varju László személyében olyan politikust jelölt ki Gyurcsány Ferenc felesége az energia- és rezsiügyi árnyékminiszteri posztra, aki három bűncselekmény vádlottjaként vette fel a képviselői mandátumot az áprilisi országgyűlési választás után. Cikksorozatunk befejező részében bemutatjuk a Gyurcsány-párt alelnökének korábbi botrányos ügyeit, és azt is, hogyan terjesztett álhíreket a koronavírus-járvány idején.
Vágólapra másolva!

Jogerős ítélet esetén megszűnhet a parlamenti mandátuma Varju Lászlónak, akit Gyurcsány Ferenc felesége energia- és rezsiügyi árnyékminiszternek nevezett ki. A vádemelések közül kettő a baloldali politikusok 2018-as tragikomikus MTVA-ostromához, egy pedig a szintén négy évvel ezelőtti parlamenti választáshoz kapcsolódik, amely előtt Varju pénzzel és zsarolással akarta visszalépésre bírni az egyik ellenfelét. Az alaptörvény és az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény is kimondja:

bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt személy nem lehet tovább képviselő.

A Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt emelt vádat Varju ellen, aki több baloldali képviselővel együtt 2018 decemberében betört a közmédia székházába, azt követelve, hogy élő adásban szerepelhessenek, majd randalírozni kezdtek az épületben, amit aztán a biztonsági őrök megfékeztek.

A vádban szereplő bűncselekményekből kettő − a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja − ehhez az ügyhöz kapcsolódik.

Egyik alkalommal Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, később a földre feküdt, majd az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A választás rendje elleni bűntettet a vád szerint Varju László még 2018-ban, egyéni képviselőjelöltként követte el. Egy kávézóban találkozott egy független jelölttel, akinek pénzt ígért, ha visszalépne az ő javára, a férfi azonban ezt elutasította.

Varju László és Arató Gergely, a DK parlamenti képviselői az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Agresszív fellépés

A renitens Gyurcsány-párti politikus az Országgyűlés ülésén is randalírozott 2018 decemberében azon az emlékezetes parlamenti ülésen, amikor a baloldali ellenzék képviselői elfoglalták a házelnöki pulpitust, és ordibálással, szirénázással, füttyszóval szabotálták a törvényhozás munkáját. Emiatt büntetésként Varju tiszteletdíját 505 ezer forinttal csökkentették.

Gyurcsányék árnyékminisztere saját párttársát is megfenyegette egy alkalommal.

A tatabányai önkormányzati képviselő, Hoffer Dávid azok után lépett ki a Gyurcsány-pártból, hogy fenyegetően beszéltek vele párttársai, amiért a városnak szerinte káros döntéseket nem szavazott meg. Hoffer elmondása szerint Varju László, a Gyurcsány-párt alelnöke is ilyen hangnemben beszélt vele, amikor felhívta telefonon és közölte vele: „neked az a dolgod, hogy úgy szavazz, ahogy a pártelnököd mondja!"

A vagyonnyilatkozatával is trükközött korábban a Gyurcsány-párti politikus, egy 2016-os Facebook-bejegyzésben ajánlott egy panziót, majd a posztra az egykori szocialista belügyminiszter, Lamperth Mónika ezt írta: „Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót. :)"

Abban tényleg nem szerepelt, de a Direkt36 kiderítette, hogy a taksonyi Zöld Sziget Panzió valóban Varju Lászlóé és családjáé volt, illetve Varju cégének tulajdona, ám ezt nem kellett feltüntetni a képviselői vagyonnyilatkozatban. Varjunak ráadásul több olyan cégben is volt részesedése, amelyek összesen évi több tízmilliós bevételt könyvelhettek el.

Varju László Forrás: Facebook

Kétes ügyletek

Több korrupciógyanús ügyletben is felvetődött Gyurcsány bizalmasának a neve, ilyen volt például a csillebérci vadászház adásvétele is. Az egykori Heti Válasz nevű lap derítette ki még 2003-ban, hogy Czeglédi Katalin – Varju László, akkor MSZP-s országgyűlési képviselő felesége – érdekelt abban a cégben, amelyik 1999-ben áron alul, mindössze 15 millió forintért megvásárolta a Magyar Úttörők Szövetségétől az ingatlant. A Bau-bérc Kft. tulajdonosának, a kínai Shen Zhongqiangnak a kézbesítési megbízottja a szocialisták frakcióigazgatójának hitvese volt. A rendőrség illetékese a lap kérdésére azt mondta: Varju Lászlót idáig nem hallgatták ki az eljárás során. Azt pedig nem tartják nyilván, hogy ki kinek a rokona. Más hasonló gyanús ügyletekből is hasonló módon – nagyvonalúnak, hanyagnak tűnő nyomozati vagy bírói hozzáállással – sikerült kibújnia a politikusnak, de olyan is előfordult, hogy az elkövetett cselekmény már elévült.

Álhírgyártás és riogatás

A koronavírus-járvány idején

Varju László intenzíven kivette a részét a Gyurcsány-párt oltásellenes kampányából és az emberek kormány elleni hergeléséből.

A politikus 2021 áprilisában az ATV Start című műsorában a kormány intézkedéseit támadta, azt hangoztatva, hogy a teljes járványkezelés a kormány pániklépéseiről tesz tanúbizonyságot, sőt oltásellenes kampányt folytat, amikor közzéteszi az oltást követő koronavírusos esetek statisztikáit.

A műsorvezető felvetésére, miszerint a beadott vakcinák számát tekintve dobogós helyen vagyunk Európában, Varju azt felelte: a kormány hazudik és csak a rossz teljesítményét akarja ezzel elfedni, és nem tesz meg mindent, hogy az emberek bizalommal forduljanak a vakcinák irányába. Ezek után a keleti vakcinák kapcsán kijelentette: – A mi szempontunkból szerintem helyesen járunk el és az emberek bizalmát erősítené, ha olyan gyógyszereket használnának, amik biztosan hatnak és nem álmegoldásokat keresne a kormány. Hozzátette, hogy Magyarország helyesen tenné, ha arra támaszkodna, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott szereket használná.

Gyurcsány Ferenc és Varju László Forrás: MTI/Soós Lajos

Varju László álhírt terjesztett a hitelmoratóriumról is még 2020 őszén.

A Gyurcsány-párt alelnöke azzal hergelte az embereket, hogy a kormány átverte őket, amikor azt ígérte, hogy a hitelmoratórium lejárta után nem fognak nőni a törlesztőrészletek. Varju azt mondta, hogy mindazoknak emelkedik a törlesztőrészlete, akik változó kamatozású hitelt vettek fel. A Pénzügyminisztérium azonban cáfolta Gyurcsány emberét, és közölte, hogy a változó kamatozású hiteleket érintő növekedés vagy csökkenés a moratórium igénybevételétől teljesen független.

A renitens politikus múltbeli cselekedetei mellett azok a nyilatkozatai, amelyek a rezsicsökkentés tagadásáról, a hatósági árak elutasításáról, vagy éppen az energiaválságot részben előidéző szankciók támogatásáról szóltak, nem sok jót ígérnének a magyar embereknek, ha Varju dönthetne az energia- és rezsiügyekben.