Gránit mosogatót akart venni, elloptak tőle 2 millió forintot

Vágólapra másolva!
A rendőrséghez egyre több internetes csalással kapcsolatos bejelentés érkezik. A módszerek változatosak, de a céljuk ugyanaz: hozzájutni az áldozataik pénzügyi adataihoz, hozzáférni a számláikhoz és pénzt lopni tőlük. 
Vágólapra másolva!

A bűnözők az online teret is arra használják fel, hogy pénzt szerezzenek. Az névtelenség és a személyes találkozás hiánya pedig megkönnyíti a dolgukat.

Az esetek nagy részében a konkrét anyagi javakra utaznak a csalók, máskor az online banki adatok megszerzése a cél.

A rendőrség két konkrét bejelentéssel támasztja alá a csalók működését:

  • Egy miskolci nő gránit mosogatót szeretett volna venni egy internetes piactéren. Az eladó emailben küldött linket a vevőnek, amelyre rákattintva különböző oldalakra vezette őt. A vevő végrehajtotta az utasításokat, aminek következtében a csaló hozzájutott az adataihoz és ellopott tőle több, mint 2 millió forintot.
  • Egy másik esetben egy kazincbarcikai nő szeretett volna vásárolni egy por elszívós műkörmös asztalt. Talált az interneten egy céget, ami ilyen asztalok elkészítését vállalta. A nő előre elutalta az asztal több mint 200 ezer forintos árát. Aztán a cég elérhetetlenné vált.
A rendőrség figyelemfelhívó képe Forrás: police.hu

A rendőrség a következőket tanácsolja, hogy biztonságban legyünk az online vásárlások során:

  • A vásárlás előtt érdemes tájékozódni az eladóról vagy webáruházról. Figyeljünk arra, hogy csak a legszükségesebb adatokat adjuk meg: név, postai cím, telefonszám.
  • Ügyeljünk arra, hogy ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nagy valószínűséggel átverés. Tehát, ha valami túl olcsó, az legyen gyanús.
  • Soha ne utaljuk előre a termék árát!