A dollárbaloldal és az amerikai progresszív kacsa

Korányi Dávid, Bajnai Gordon,  FOTÓ FOTÓTÉMA épületfotó SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus miniszterelnök tanácsadó államtitkár
Washington, 2009. december 4. Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (j) áll a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Véleménycikk.
Vágólapra másolva!

Az amerikai progresszívek mindent megtettek azért, hogy az általuk csak "csatatérállamnak" minősített Magyarországon megbuktassák a jobboldali, nemzeti kormányt. Csakhogy nagyot hibáztak. Nem kellett nagyon nagy energiát befektetniük ahhoz, hogy megtalálják az itteni "embereiket".

Gyurcsány és felesége Dobrev Klára hazai elutasítottságával tisztában voltak, ezért helyettük a bizalmasuk, Bajnai Gordon által javasolt Karácsony Gergely mögé álltak be. Arra nem nagyon van magyarázat, hogy a Gyurcsányhoz hasonlóan ugyancsak többször is megbukott Bajnaiban miért is bíznak meg még mindig Washingtonban. Főleg úgy, hogy Karácsony az előválasztás során az utolsó pillanatban megrettent a feladattól és "elgázolta egy villamos": inkább visszalépett Márki-Zay Péter javára. Pedig Karácsony kampánya - Márki-Zay elmondása alapján - 500 millióba került, nem lenne túl bonyolult feladvány az sem, hogy őt ki szponzorálta...

Karácsony Gergely utolsó pillanatban kihátrált Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Néhány nap zavarodottsága után aztán a Demokrata Párt illetékes elvtársának eszébe juthatott, hogy Márky-Zay Kész Zoltánnal néhány éve már járt egy "pofaviziten" az amerikai külügyminisztériumban. Beugrott, hogy beszél angolul, élt Amerikában, magát jobboldalinak tartja, van sok gyereke és még vallásos is. Bónuszként még egy "civil" szervezettel is rendelkezett, tehát azt sem kellett ló halálában gründolni: a Mindenki Magyarországa Mozgalom pénzelésével ki lehetett kerülni a magyar kampányfinanszírozási szabályokat. Úgy gondolták, hogy Márki-Zay karaktere miatt a jobboldaltól is tud szavazókat szerezni. Lehet, hogy több ezer kilométer távolságból tényleg jó választásnak tűnt, bár a zagyvaságait hallgatva valakinél New Yorkban is megszólalhatott volna a vészcsengő. Nem tudni miért, de nem szólalt meg...

Márki-Zay Péter Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem volt mit tenni, Korányi Dávidnak (Karácsony és Bajnai barátjának, beosztottjának) őt kellett felkeresnie a "mikroadományos" támogatási szövegével, hogy amerikai magyarok ezrei kívánnak mikroadományokat adni neki. Igaz, még az adománygyűjtő Action For Democracy (AD) sem létezett, de annak létrehozása csak gyors papírmunka volt. Csak egy apró, jogi gikszernek tűnt, hogy előbb küldték el a támogatás első részletét, minthogy hivatalosan bejegyezték volna őket. Azt gondolhatták, úgyse fog ebből kiderülni semmi.

Márki-Zayt eszközként, hasznos idiótaként használták, aztán ő "nyomta fel őket" már a kiudarcos választások után hónapokkal. Mindegy az AD fizetett, mint a katonatiszt, gurultak is a dollárok a MMM-hez. A számláló itt 1,8 milliárd forintnál állt meg, ebből 1,4 milliárdot a Bajnai érdekeltségének is számító DatAdat kapott tőlük. Ők bonyolították a baloldal közösségi hálós kampányát, ugyanúgy, ahogy már 2019-ben, az önkormányzati választásokon is ez volt a feladatuk. Akkor és tavaly is szorosan együttműködtek az ezalenyeg.hu-t kiadó Oraculum 2020 Kft.vel; a baloldali lejárató propaganda-oldal kétmilliárdos támogatásban részesült az AD-től és egy svájci liberális alapítványtól, a Fondation Pluralisme-től.

Összességében tizenhét cég kapott az amerikai szervezettől forrásokat, ezek az ellenzéki pártokkal is szerződésben álltak. Tehát nagyon sántít az az érvelés, hogy az AD milliárdjai nem a direkt pártpolitikai választási kampányra érkeztek volna.

A baloldal az amerikai pénzek elfogadásával elérte, hogy még a politikával napi szinten nem foglalkozók számára is egyértelművé váljon: a baloldal nem a maga ura, külföldről diktálják nekik, hogy mit és hogyan csináljanak. A már említett AD vezetői is az amerikai demokraták holdudvarába tartoznak, de az is sokat elárul a "bekötésükről", hogy a New York állambeli bejegyzésüket az Elias Law Group ügyvédi iroda végezte.

Bajnai Gordon és Korányi Dávid Forrás: MTI/Beliczay László

Ez a cég a Demokrata Pártnak dolgozik. Honlapjukon olvasható bemutatkozásukban ezt írják: "a demokraták megválasztására, a szavazati jogok támogatására és a progresszívek változásának segítésére" összpontosítanak.

Nem is akárhogyan, hiszen több millió dolláros megbízásokat kaptak a választási jogi szolgáltatásokra a Demokrata Párttól, az iroda vezetője, Mark Elias volt a Hillary Clinton 2016-os és John Kerry 2004-es elnökválasztási kampányának főtanácsadója. Elias még 2016 előtt a Perkins Coie ügyvédi iroda politikai jogi csoport elnökeként Soros György megbízásából is végzett választójogi munkát.

Nem lepődtünk meg, hogy az amerikai-magyar dollárpapa neve is előkerült a történetben. Kicsi a világ.

Levonhatjuk a tanulságot: ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az minden bizonnyal egy kacsa.

A magyar baloldalt felvásárolták az amerikai progresszívek. Egyszer kérnek is majd a pénzükért valamit.

szerző: Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője