Céges ügyeskedések a váci baloldali polgármester családjában

Matkovich Ilona
Matkovich Ilona
Vágólapra másolva!
A baloldali településvezető családjának ingatlanügyleteiről 2022-től kezdve cikkezett komolyabban a helyi sajtó, amikor rendőrségi vizsgálatok és a lakók panaszai alapján körvonalazódott, hogy bizonyos építkezéseken komoly kivitelezési problémák merültek fel. A történetek főszereplői Matkovich Ilona közvetlen környezetében lelhetőek fel.
Vágólapra másolva!

Egyikük Lelkes István, aki évekig egy háztartásban élt a mostani polgármesterrel és akivel Matkovich Ilona már az 1990-es évek óta különböző cégekben volt érdekelt. Lelkes egyébként évekig rajta volt a legnagyobb magyarországi adótartozással rendelkezők listáján, amelyet negyedévente bocsát ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A váci építési vállalkozó 10 millió forintot meghaladó adótartozást halmozott fel és görgetett maga előtt korábban, amelyet azóta visszafizetett.

Matkovich Ilona két fia, Pajor Dániel és Levente szintén több gazdasági társaságban és építési projektben érdekelt. A testvérek céges érdekeltségei főként a 2010-es évek második felében szaporodtak meg.

A Matkovich-kör botrányos vagy épp furcsának tűnő ügyeiből a 0627.hu, helyi, a városvezetéssel kritikus portálon megjelent történetekből kaphatunk teljesebb képet.

Nem a terveknek megfelelően, anyagokat kispórolva épített fel egy társasházat a Matkovich Ilona váci polgármester érdekkörébe tartozó cég Vácon, a Barabás utcában. A HPL Beruházó Építőipari és Szolgáltató Kft. hibáit igazságügyi szakértői vélemények sorolják, melyekből egyértelműen kiderül, hogy élet- és balesetveszélyes az épület – írta a váci hírportál.

Érdekesség, hogy a cikk megjelenését követően az építtető honlapjáról eltűnt a problémás társasház a referenciák közül, csakúgy, mint a cégtörténet egy része.

A gazdasági társaságot 2018 decembere és 2022 januárja között Matkovich fiai, a Pajor testvérek irányították és tulajdonolták, majd amikor 2022 elején egyre nyilvánvalóbbak lettek a problémák, akkor átvette a tulajdonosi és ügyvezetői feladatokat Lelkes István. Az Opten cégadatai szerint a HPL Beruházó Építőipari és Szolgáltató Kft. árbevétele a legutóbbi fellelhető, 2021-es adatok szerint a nullához közelít. Míg 2020-ban 76 millió forintnyi befektetett eszköz volt a cégben, addig Lelkes István megérkezése után ez szintén nullára csökkent.

Ezzel párhuzamosan a polgármester fia, Pajor Dániel által birtokolt Geo-Art Team Kft. elkezdett szárnyalni: 2018 és 2021 között 1,7 milliárd forintnyi árbevétel mellett 171 millió forintnyi nyereséget termelt. 173 millió forintnyi saját tőkével és félmilliárd forintnyi eszközállománnyal rendelkezett a cég 2021-ben.

Ahogyan a 0627 helyi portál fogalmazott: „azt, hogy míg ugyanazzal a tulajdonosi és ügyvezetői körrel rendelkező cégek közül az egyik hirtelen leépül, ezzel párhuzamosan a másik felfut, a véletlen műve-e, az olvasókra bízzuk."

A Geo-Art Team Kft. annak a Kőhíd utcai ingatlannak az építtetője, amely kapcsán Matkovich Ilonához fordultak a környéken lakók.

A tavaly novemberi fórumon a helyiek az elviselhetetlen zajra és rombolásra panaszkodtak, ám a polgármester nem adott megnyugtató választ. A fórum résztvevői azt is a városvezető szemére hányták, hogy a fia építkezése miatt kerültek ilyen helyzetbe, miközben a baloldali városvezetés alpolgármesterei a település másik részében megakadályozták egy társasház felépítését a szomszédok tiltakozása miatt. Vagyis lényegében nepotizmussal, rokonai támogatásával vádolták Matkovich Ilonát.

A címlapi kép illusztráció!