Orbán Viktor haláláról elmélkedett és a magyar embereket szidta a bukott bankelnök, Simor András egy külföldi lapnak

Simor András
Budapest, 2013. február 26. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón a jegybank budapesti Látogatóközpontjában 2013. február 26-án. A monetáris tanács az alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentéséről döntött, így az alapkamat 5,25 százalékra módosult. A tanácsnak ez volt az utolsó ülése, amelyen Simor András, a testület elnöke, jegybankelnök részt vett, mivel mandátuma március 2-án lejár. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Gyalázatos interjút adott egy baloldali izraeli gazdasági újságnak Gyurcsány Ferenc bukott bankelnöke, Simor András. Természetesen közben a magyar embereket is szidta. Szerintük nem szolidárisak, azaz rossz emberek a magyarok, és ezért nyer mindig a Fidesz.
Vágólapra másolva!

Hosszú, visszataszító stílusú interjút adott Simor András baloldali közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank bukott elnöke az izraeli gazdasági újságnak, a héber nyelvű Calcalistnek az „Orbán-rendszerről" - a Mandiner számolt be róla.

A magát „politikailag liberálisnak, gazdasági értelemben konzervatívnak" nevező (a valóságban baloldali és szélsőségesen liberális) közgazdásznak a magyar kormány kevés gazdasági intézkedése tetszik, az embereknek juttatott segítségek különösen zavarják, "kormányzati pénzszórásról" beszélt a lapnak.

Simor András Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Simor elismerte, hogy a magyar gazdaságnak vannak pozitív mutatói, például a GDP-növekedés, az export vagy az alacsony munkanélküliségi ráta, de szerinte emögött „baljós jelenségek" lapulnak meg. Mi más.

A Fidesz folyamatos sikerét a bukott bankelnök abban látja, hogy szerinte a rendszerváltás után a magyarokat egyedül a jólétük érdekelte, ezért keveseket érdekelt a jogállam pilléreinek szerinte megvalósult lebontása. Simor arról is értekezett, hogy a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is nyeri Simor szerint a Fidesz mindig a választásokat.

Majd jön a szokásos bölcselkedés: szerinte még ha az ellenzék meg is nyerné a parlamenti választást, az eredményt akkor is elcsalná a rendszer. Hát persze.

A bukott bankelnök szerint a rendszert csak egy „nagy katasztrófa" tudná megingatni, netán Orbán Viktor halála – hasonlóan az évtizedeken át kormányzó spanyolországi Francisco Francóhoz vagy a portugál António de Oliveira Salazarhoz, mondta Simor.

Az újságíró azon (meglepően logikus) felvetésére, hogy mindkét említett vezető diktátor volt (azaz, nem demokratikusan megválasztott politikus), Simor a rendszer nem létező erőszakosságának kérdését mellőzve, kitérő módon válaszolt.

Mint ismert, Simor Andrást még Gyurcsány Ferenc nevezte ki 2007-ben. A Gyurcsány-, majd Bajnai-kormány, illetve Simor bankelnöksége első három éve alatt Magyarország a gazdasági összeomláshoz ért el. Később egyébként kiderült, Simor a saját pénzével jobban tud ügyeskedni, mint a nemzeti vagyonnal: valóságos off-shore birodalma lepleződött le.