Az EP eljárása Magyarországgal szemben bohózat és jogilag nonszensz - videó

JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. május 14. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos beszédet mond az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitáján Brüsszelben 2020. május 14-én. A járvány miatt az eredetileg két napra tervezett plenáris ülés helyett egy napig tartó vita lesz, majd a második napon videókonferencia keretében tartják meg a szavazást. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) eljárása Magyarországgal szemben bohózat és jogilag nonszensz - hangzott el az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc - Házigazda Lánczi Tamás csütörtök esti adásában.
Vágólapra másolva!

A műsor e heti adásában Réz András filmesztéta, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi tanácsadója, valamint Kötter Tamás író, ügyvéd voltak Lánczi Tamás vendégei.

A műsor első részben arról beszélgettek a résztvevők, hogy a spanyol és az olasz szurkolók egymásnak estek az Európa Liga szerdai, budapesti döntője előtt. Lánczi Tamás felvetette: a magyar sajtó mindig úgy írja le a magyar szurkolókat, amikor külföldre mennek, mintha barbárok vonulnának fel a civilizált környezetben, most mégse lehetett azt olvasni, hogy nem európai, amit a spanyol és az olasz szurkolók műveltek Budapesten.

Kötter Tamás úgy vélekedett: a futball mindig is szimbolikus ügy volt Magyarországon, az ellenzék is jelképpé tette azzal, hogy támadja a kormány programját, amellyel a magyar labdarúgást kívánja fejleszteni. Réz András azt mondta, lehet, hogy mindenki "túlpolitizálja" a kérdést.

- jegyezte meg a filmesztéta. Kötter Tamás úgy reagált:

nem a szurkolókkal volt a baj, hanem a sajtóval, amely kettős mércét alkalmaz a magyar és a külföldi szurkolókra.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint pontosan lehet tudni, hogy az ellenzéki média kettős mércével mér ebben a kérdésben is. A műsor második részében arról beszélgettek a résztvevők: az EP nem engedné, hogy Magyarország átvegye az unió soros elnökségét. Ezzel kapcsolatban Kötter Tamás azt mondta, ez a konfliktus filozófiai és politikai, mégis jogi problémát akarnak csinálni belőle.

Réz András az EP eljárását bohózatnak, Lomnici Zoltán pedig jogilag nonszensznek nevezte.