Megjelent a Magyar Közlönyben a háborús veszélyhelyzetről szóló rendelet

Az új kormány ünnepélyes eskütétele, Parlament, Országgyűlés, május 24.,
Vágólapra másolva!
Ahogy azt korábban Orbán Viktor bejelentette, a kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. Az erről szóló rendelet kedd este 11 óra után nem sokkal megjelent a Magyar Közlönyben. 
Vágólapra másolva!

A rendelet szerint a Kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.

A veszélyhelyzettel összefüggő szabályok

  • A Kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki.
  • A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek.
  • A Kormány a veszélyhelyzet fennállásának, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.
  • A Kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.
  • A veszélyhelyzet ideje alatt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésétől eltérően a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja.

A rendelet 2022. május 25-én lép hatályba - áll a Magyar Közlönyben.

A kedd este megjelent közlönyben emelett az is szerepel, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet június elsejével ér véget.