Huszonnégy év után újra magyar katonai pilóták diplomázhattak

Fire blade 2022 többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat
Zalahaláp, 2022. június 21. Egy Eurocopter AS-532 típusú szlovén felségjelű helikopter a Fire Blade 2022 többnemzeti helikopter harcászati gyakorlaton a Magyar Honvédség újdörögdi kiképző bázisán a Romváros gyakorlótéren 2022. június 21-én. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Még 2017 novemberében jelentették be, hogy két évtizedes kihagyás után újraindul a hazai pilótaképzés a 2018/19-es tanévtől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A szakmai elméleti és gyakorlati repülőkiképzés helyileg az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison zajlott - tájékoztat a Honvédelmi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A Magyar Honvédség képességszintjének fokozása szempontjából, illetve a repülő-hajózókat érintő generációs szakadék kezelése miatt kiemelt jelentőséggel bírt az, hogy újrainduljon a pilótaképzés.

képünk illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Így, az új kiképzési formában mára a Magyar Honvédség légijárművein, hazai oktatók bevonásával folyik az EASA és a NATO normáknak is megfelelő hallgatói képzés.

A negyedéves honvéd tisztjelöltek most jutottak arra a szintre, hogy abszolválják államvizsgájukat.

Június 21-én és 22-én 13 negyedéves honvéd tisztjelölt tett sikeres államvizsgát a MH 86. Szolnok Helikopter Bázison H145M helikopteren, illetve Zlin-143LSi és Zlin-242L kiképző repülőgépeken.

A hallgatók véleménye szerint a képzés teljesítéséhez motivációra, kitartásra, elkötelezettségre és nem utolsó sorban hivatástudatra volt szükség. Ezek nélkül nem is lehet ezen a nagyon szép és rendkívül felelősségteljes pályán boldogulni, ez mind szükséges a rengeteg tanulás mellett ahhoz, hogy valaki sikeres és professzionális pilótává váljon.