Hihetetlen: a tévében is közvetítették az Excel e-sport világbajnokságot!

Microsoft opens new German headquatres MICROSOFT Windows LOGO SOFTWARE BUILDING headquarters company headquarters enterprise
The logo and the facade of the new Microsoft Germany headquarters in Munich, Germany, 06 October 2016. The new headquarters of the US Group will be opened on 11 October 2016. Photo: MATTHIAS BALK/dpa
Vágólapra másolva!
Nemcsak szimpla torna volt ez a legjobb táblázatkezelők között, hanem egy olyan verseny, amit az egyik legnagyobb sportcsatorna, az ESPN is műsorra tűzött. Egy teljes napon keresztül a legőrültebb sporteseményeket sugározták és úgy tűnik ezek közé az Excel-világbajnokság is beletartozik. Ezen kívül a magyarok által felfedezett teqball, de a léggitározást és a papírrepülő-hajigálást is bemutatták.
Vágólapra másolva!

Kétféle ember létezik, aki bármit meg tud oldani Excelben – a lakás berendezésétől a szükséges tápanyag kiszámításáig – és olyan, aki kis túlzással képes felmondani a munkahelyén, ha meglát egy táblázatot.

Nos, a Pénzügyi Modellezési Versenyen csak a legprofibb Excel-varázslók vesznek részt. A Financial Modeling World Cup (FMWC) tehát egy pénzügyi modellezési verseny, amelyen a versenyzők valós pénzügyi problémákat oldanak meg esettanulmányok formájában, pénzügyi modelleket építve Microsoft Excel táblázatkezelő szoftverben” – mutatja be röviden az új e-sport őrületet Debreceni Péter, az Esport1 újságíró-szakértője. „A legelső Excel programverziókban maximum 16 384 sort lehetett kezelni, mára ez 1 048 576 sorra és 16 384 oszlopra bővült. És ez az a játéktér, ahol a versenyzőknek teljesítenie kellett. Valljuk be, a 25 ezer dolláros nyereményalap elég erős motiváció."

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

A 25 ezer dolláros versenyt májusban tartották, méghozzá a Financial Modeling World Cup eseményén. Az ESPN viszont úgy érezte, ez most egy kihagyhatatlan lehetőség és végül Excel Esports: All-Star Battle címmel közvetítette.

Az FMWC egy külön e-sport ágat épített az Excel-bajnokságra, itt a résztvevők nem mindennapi játékfeladatokat oldanak meg Excelben. Nincs pénzügy, csak Excel és logikus gondolkodási készség. A pontozókártyákkal, kommentátorokkal és játékelemzéssel kiegészített verseny 30 perces, konkrét feladatok elvégzését bemutató körökből állt. A feladatok nemcsak a versenyzők Excel-készségeit, hanem a mentális matematikai képességeket is próbára tették a fej-fej melletti Excel leszámolások unikális bemutatóján.”

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A legmókásabb része a dolognak, hogy nem pusztán egymás ellen „exceleztek” a felek, de két kommentátor is színesebbé tette a műsort. A tornának egyébként összesen nyolcan vágtak neki, a mérkőzéseket pedig amolyan kuparendszerben játszották le a játékosok. Egyetlen győzelem elegendő volt a továbbjutáshoz. A küzdelemsorozat végén az Excel-világbajnok az ausztrál Andrew Ngai lett. Két és fél órás versenyzés végén érdemelte ki a világbajnoki címet.

A mára már hagyományosnak tekinthető e-sportok között túlnyomó többségében csapatjátékokat látunk. 3-6 fős alakulatok szoktak megmérkőzni egymással, játéktól függően. Üde színfolt többek között az Excel-bajnokság, ahol, ha megvannak a szükséges készségeid, egyedül is győzelmet arathatsz. Tény, hogy a sokak számára még mindig idegen e-sport közegben még furcsább egy táblázatkezelő-verseny, de az e-sport mögött álló évtizedek pont azt bizonyítják, hogy azok a programok nőhetik ki magukat a legnagyobb e-sport címekké, melyeket eredetileg teljesen más célra szántak.
A Microsoft támogatása, a közönség és a versenyzők odaadása által megteremtődött az alap, hogy az Excel-bajnokságok még hosszú évekig, akár évtizedekig velünk legyenek. Most már csak az kérdéses, hogy a szervezők veszik-e a bátorságot és kiépítenek-e egy profi versenyszériát, ami egyszerre szolgálja ki a nézők, a versenyzők és persze a bajnokságba fektetők igényeit is”
– nyilatkozta az Esport1.

A párharcokat és a végén a győztes interjút ebben a videóban lehet visszanézni. Érdemes!