Életveszélyes petárdákra, tűzijátékokra figyelmeztetnek a rendőrök

VESZÉLYES PIROTECHNIKAI TERMÉKEK, Nem felelnek meg a Pirotechnikai Irányelvben foglaltaknak és az európai szabványnak.
Vágólapra másolva!
A rendőrség oldalán tették közzé azokat a pirotechnikai termékeket, amelyek nem felelnek meg a Pirotechnikai Irányelvben foglaltaknak és az európai szabványnak.
Vágólapra másolva!

A részletes adatokat is közzétették a képeken látható termékekeről. A Lengyelországból származó Kolorowe Zwariowane-t a Jorge Fireworks gyártja.

Azt írják róla, hogy tízből három termék több mint 1 méterre távolodik el a vizsgálati ponttól, és tízből háromnak a törmeléke több mint 1 méterre vetül oldalra a vizsgálati ponttól.

Az egyik életveszélyes termék Forrás: police.hu

Szintén a dánok jelentették be, hogy a kínai Liyang Pyroshine Fireworks Co. Ltd. a Big Bang 13 Shots termékével is gondok vannak.

Tízből öt termékből égő vagy izzó anyagok estek a földre a tesztelési ponttól több mint 8 méterre és 3 méter alatti magasságban.

Emellett még azt is közzétették, hogy tízből egy meg sem gyulladt.

Forrás: police.hu

Arra a következtetésre jutottak, hogy ha valaki ezt használjam, olyan hatások érhetik,

amelyek súlyos égési sérülést okozhatnak és legrosszabb esetben károsíthatják a szemet.

Egy másik kínai terméket, az afac Aalborg Fyrvaerkerifabrik Mega Spinnere nevű tűzijátékát sem találták megfelelőnek a dán szakemberek. Ennél azt állapították meg, hogy 10-ből 4 termék több mint 1 méterre távolodik el a vizsgálati ponttól. 10-ből 4 termék törmeléke több mint 1 méterre vetül oldalra a vizsgálati ponttól.

Forrás: police.hu

A szintén kínai LCH Fireworks A/S cég Ming Stjernekastere tűzijátékánál azt tapasztalták, hogy 10-ből 2 termék égő vagy izzó anyagot tartalmaz, amely a tesztpapírba lyukat égetett. Ez azért veszélyes, mert

az égő vagy izzó anyag eltalálhatja a felhasználó kezét, amikor a csillagszórót tartja.

Forrás: police.hu

De ezzel még nincs vége a veszélyes kínai termékeknek, mert a tesztek szerint a Aalborg Fyraerkerifabrik A/S cég Silver Whirlwind Wreath nevű tűzijátékánál is akadnak problémák. Azt írják:

Forrás: police.hu

Végül a spanyol DEKORA Bengalas Palillo 17 cm nevű termékét sem találták biztonságosnak. Azt írták, hogy tízből négy minta égő vagy izzó anyagot tartalmaz, amely a tesztpapírba lyukat égetett.

A meggyújtott vagy izzó anyag eltalálhatja a felhasználót.

Mindegyikhez hozzátették, hogy egyik termék sem felel meg az EN 15947-5:2015 Európai Szabványnak.