Novák Katalin ösztöndíjakat adott át

NOVÁK Katalin
Budapest, 2022. augusztus 19. Novák Katalin köztársasági elnök okleveleket ad át a Stipendium Peregrinum ösztöndíjak átadásán a Sándor-palotában 2022. augusztus 19-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ kiemelt projektje, amely azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin köztársasági elnök pénteken a Sándor-palotában adta át az ösztöndíjakat azoknak a diákoknak, akik elnyerték azt.

Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni

- foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét. Novák Katalin emlékeztetett: köztársasági elnökként öt célkitűzést határozott meg, amelyek közül az egyik a fiatal tehetségek felkarolása. Ezt szeretné tovább vinni, így a Stipendium Peregrinum a jövőben köztársasági elnöki program lesz.

A Stipendium Peregrinum programot az ajtónyitogató fiatalok ösztöndíjának nevezte, s kiemelte, hogy

bár Magyarország természeti erőforrásokban nem dúskál, emberi erőforrásokban igen, s ebbe tartozik a tehetséges fiatalság is.

Arra kérte az ösztöndíjat elnyert diákokat, hogy hozzák haza mindazt a tudást, ismeretet, tapasztalatot és titkot, amelyet a külföldi egyetemeken megszereztek. Hozzátette:

Magyarországon nagy egyetem-fejlesztési program zajlik, mivel az a cél, hogy a magyar egyetemek is minél inkább versenyképesek legyenek.

A Stipendiumot a világon egyedülálló programnak nevezte, olyan támogatásnak, amely fedezi a világ legjobb egyetemein tanuló tehetséges diákok költségeit. Novák Katalin közölte, a Stipendium megjelenik a költségvetésben, ugyanakkor hangsúlyozta:

A köztársasági elnök kiemelte: a magyar tehetséggondozás, a magyar tehetségek ügyének felkarolása Magyarországon azért is egyedülálló, mert létezik egy olyan támogatási forma, a Nemzeti Tehetségprogram, amely lehetővé teszi a magyar állampolgároknak, adófizetőknek, hogy ők maguk is hozzájáruljanak anyagilag a tehetséges fiatalok gondozásához. Hozzátette: ez annyit jelent, hogy a személyi jövedelemadójuk egy százalékát felajánlhatják a tehetségprogram támogatására, így a magyar tehetségek gondozását nemcsak a kormány vállalta magára, hanem minden magyar ember hozzájárulhat.

A Stipire fordított költségvetési támogatás nem költségvetési kiadás, hanem befektetés. Befektetés a magyar jövőbe, mondta a köztársasági elnök Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ősztől 58 tehetséges magyar fiatal folytathatja, kezdheti meg tanulmányait külföldön Európa-szerte, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban - mondta Novák Katalin, aki a szakmai és a családi élet fontosságáról, összeegyeztetéséről is adott útravalót a résztevevő diákoknak, majd megköszönte az ösztöndíjasokat segítő instruktorok és a bíráló bizottság munkáját.

Ősztől 58 tehetséges magyar fiatal folytathatja, kezdheti meg tanulmányait külföldön Európa-szerte Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Ripostnak nyilatkozott több ösztöndíjas is. Novák Blanka a Cincinnati egyetem farmakológia szakának mesterképzésén tanul majd tovább.

- árulta el a 22 éves fiatal tehetség. Földi Teodor László pedig arról beszélt a lapnak, hogy véleménye szerint kétségtelenül a világ élvonalában van a magyar felsőoktatás, de azért szükséges külföldön tanulni, mert egyetlen ország sem képes előállítani minden tudást.