Guruló dollárok: az amerikaiak a baloldalon keresztül akartak befolyást szerezni Magyarországon

Korányi Dávid, Bajnai Gordon,  FOTÓ FOTÓTÉMA épületfotó SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus miniszterelnök tanácsadó államtitkár
Washington, 2009. december 4. Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (b) sétál a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője az Origónak adott interjúban arról beszélt, hogy az a körülmény, hogy az Action for Democracy kapcsolatba hozható az amerikai titkosszolgálat egyik fiókszervezetével, még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az adományozás valódi célja a hazai belügyekben való külföldi befolyásszerzés, az Egyesült Államok szempontjait prioritásként kezelő magyarországi politikai erők hatalomra juttatása volt. Hozzátette, hogy ugyanakkor visszafelé sült el a baloldal politikai csodafegyvere: a „guruló dollárok" választási győzelem helyett a magyarok ellenszenvét váltották ki.
Vágólapra másolva!

A baloldal választási kampányát a tengerentúlról milliárdokkal támogató Action for Democracy kapcsolatrendszere egészen az amerikai titkosszolgálatig, a CIA-ig is elérhetderül ki abból a jelentésből, amelyet a nemzetbiztonsági bizottság szerdán tett közzé. Miért aggasztó ez az információ? Mi volt a cél?

Fontos hangsúlyozni, hogy az önmagában aggályos, amikor belföldi politikai szereplők közéleti célkitűzéseik megvalósítására, illetve kampánytevékenységük finanszírozására külföldi eredetű forrásokat vesznek igénybe, ráadásul többmilliárdos nagyságrendben.

A politikában sincs „ingyen ebéd", a külföldi finanszírozók saját politikai és gazdasági érdekeik képviseletét várják el a baloldali erőktől, akár Magyarország kárára is.

Az a körülmény, hogy az Action for Democracy kapcsolatba hozható az amerikai titkosszolgálat egyik fiókszervezetével, még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az adományozás valódi célja a hazai belügyekben való külföldi befolyásszerzés, az Egyesült Államok szempontjait prioritásként kezelő magyarországi politikai erők hatalomra juttatása volt.

Elismerte Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy az Action for Democracy nevű amerikai szervezet azért jött létre, hogy befolyásolja a magyarországi választások eredményét, konkrétan, hogy a baloldal kampányát támogassa. Azok után, hogy Márki-Zay leleplezte a baloldalt, hogyan hathat ez a baloldal megítélésére?

A kampányfinanszírozási botrány a baloldal politikai válságának egy újabb felvonása, vagyis egy nagyobb probléma részeként értelmezhető. A háborúpárti balliberális összefogás ugyan súlyos választási vereséget szenvedett áprilisban, politikájukat mégis ott folytatták, ahol a tavaszi voksolás előtt „abbahagyták". Mivel elmaradt a konzekvenciák levonása, az elkövetett politikai és stratégiai hibákkal való őszinte szembenézés, valamint a politikai üzeneteik – alapjaiban történő – újragondolása,

a baloldali tömböt továbbra is hiteltelenség és a választói bizalmatlanság övezi. Ebben a legyengült állapotban érte a balliberális erőket a „guruló dollárok" ügyének felszínre kerülése, amely aligha fogja elősegíteni a népszerűségük növekedését.

A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentése azért leleplező, mert a Korányi Dávid vezette Action for Democracy és magyarországi baloldali politikusok is folyamatosan azt próbálták meg elhitetni az emberekkel, hogy a pénznek semmi köze nem volt a választáshoz. A hazugság kiderülése után mit tehet a baloldal? Hogyan lehet innen „visszajönni"?

Az már hosszú ideje nyilvánvaló, hogy a baloldal számos közéleti kérdésben (illegális migráció, koronavírus elleni védőoltások, háború és béke kérdése, brüsszeli szankciók) a magyar választók döntő többségének igényeivel és értékrendjével gyökeresen ellenkező álláspontot képvisel. Alappal feltételezhető, hogy ez a jelenség összefüggésben áll a balliberális pártokat akár milliárdokkal is támogató, a magyar emberek szemléletét és politikai gondolkodását átformálni kívánó külföldi körök elvárásaival. A szóban forgó beavatkozási kísérletek azonban rendre kudarcba fulladnak, a nemzeti oldal négy egymást követő országgyűlési választáson aratott kétharmados győzelmet. A politikai racionalitás ebből fakadóan gyökeres irányváltást követelne a baloldali pártoktól, habár kérdéses, hogy az ehhez szükséges politikai akarat és erő megvan-e egyáltalán a balliberális oldalon.

A jelentés szerint a Márki-Zay Péter által életre hívott Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) 1,8 milliárd, a DK-közeli Ezalényeg.hu kiadója, az Oraculum 2020 Kft. több mint 1 milliárd, a DatAdat-cégcsoport közel 150 millió, a Gemius Hungary Kft. pedig mintegy 3 millió forintot kapott az Action for Democracytól. Milyen következménye lehet annak, hogy a baloldal tulajdonképpen teljesen hiteltelenné vált az ügy miatt, és nem vállalják a felelősséget?

A magyarok álláspontja világos a magyarországi választási kampányok külföldi finanszírozásáról. Ahogy a Századvég szeptemberi közvélemény-kutatása rávilágított, a megkérdezettek közel kétharmada (62 százaléka) elfogadhatatlannak tartja, hogy magyar pártok és politikusok – közvetlenül vagy közvetve – külföldről, külföldi gazdasági vagy politikai szervezetektől, illetve milliárdosoktól jelentős kampánytámogatást fogadjanak el. Megállapítható tehát, hogy visszafelé sült el a baloldal politikai csodafegyvere: a „guruló dollárok" választási győzelem helyett a magyarok ellenszenvét váltották ki.