Ide került az aljas újbudai rendőrgyilkos

Sz. Szilárd, rendőrgyilkos,
Vágólapra másolva!
Sok megrendítő, kegyetlen támadás vagy gyilkosság ügyében olvashatjuk, hogy a támadó a kóros elmeállapota miatt fokozottan veszélyes lehet a társadalomra, mégsem kerül rögtön (vagy akár soha) börtönbe. Sok embert ugyanis az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, vagy ahogy a legtöbben ismerik, az IMEI-be küldenek kényszergyógykezelésre. Ide került az újbudai rendőrgyilkos az előzetes letartóztatása alatt, akárcsak Szilágyi István gyilkos fia, de a budai iskolában késelő diák is megfordult már a falai között. Még az újbudai rendőrgyilkosság előtt kerestük meg az IMEI-t, hogy megtudjuk, hogyan kezelik az embereket, mikor lehet valakit gyógyultnak nyilvánítani és hogyan felügyelik a gyógyszeres kezelést a szabadulás után. 
Vágólapra másolva!

Január 12-én, csütörtökön éjjel riasztották a rendőröket egy Lecke utcai társasházhoz amiatt, mert egy őrjöngő férfi betörte a szomszédja ajtaját. Sz. Szilárd intézkedés közben a három rendőrre is rátámadt egy késsel.

Az egyiket combon, a másikat a vállán, társukat, Baumann Péter pedig kétszer szíven szúrta.

Ez utóbbi a kórházban belehalt a sérüléseibe.

A támadót a másik két megkéselt rendőr üldözőbe vette, és a közeli villamosmegállóban utolérte. Leadtak egy figyelmeztető lövést, a rendőrgyilkos viszont nem állt meg, nem adta meg magát.

Ezek után az egyikük lábon lőtte a férfit, akit még ez sem állított meg.

Az után tudták elfogni, hogy elesett, amikor a sínekről felugrott a peronra. A rendőrgyilkos a kihallgatása közben mindent tagadott és panaszt tett a gyanúsítás ellen. A kórházból nem börtönbe, hanem elmegyógyintézetbe került. Baumann Péter főtörzsőrmester több mint 9 éve szolgált a rendőrségnél, februárban lett volna 30 éves.

Brutálisan kegyetlenül

Az ismert színészt, Szilágyi Istvánt a fia verte halálra egy kalapáccsal 2020 májusában, anyák napján. Amikor felesége látta, mit tesz, sokkos állapotban átrohant a szomszéd boltba, hogy segítséget kérjen. Onnan hívták a rendőröket, akik a helyszínen elfogták a gyilkost.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A férfit a gyilkosság után az IMEI-be vitték, ahol közel 3 hónapot töltött.

Azért került oda, hogy kivizsgálják és megmondják, beszámítható volt-e a gyilkosság idejében. Az igazságügyi elmeorvos szakértői végül azt állapította meg, hogy van személyiségzavara, de tudta, mit tesz. 2020 júliusában börtönbe került. Tavaly novemberben pedig jogerősen életfogytiglanra ítélték a Fővárosi Ítélőtáblán.

1 éves kislányával végzett

Egy 38 éves nő 2020 áprilisában azzal ment be a rendőrségre, hogy

a 18. kerületi otthonában meggyilkolta az 1 éves kislányát.

Azt nem mondta el, miért tette. Feltételezhetően labilis személyisége lehetett az oka, de az is lehet, hogy nem volt beszámítható.

Budapest, 2020. április 5. Bűnügyi helyszínelő dolgozik 2020. április 5-én a XVIII. kerületi Havanna utcában egy társasháznál, ahol egy 38 éves nő megölte egyéves kislányát. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A rendőrök a nő lakásában megtalálták a kislány holttestét. A nőt letartóztatták, de nem a börtönbe, hanem az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték, hogy kiderüljön, beszámítható-e.

Halálra akarta gyógyszerezni a fiát

Tavaly januárban egy 25 éves, zuglói nő több antidepresszáns tablettát tett a hároméves kisfia tejébe azért, hogy megölje. Ezek után találkoztak a nő anyjával, aki észrevette,

hogy az unokája bódult és bevitte a kórházba.

A gyors és szakszerű ellátás mentette meg a kisfiú életét. A rendőrök elfogták a nőt, és emberölési kísérlet miatt kihallgatták. A bíróság először egy hónapra elrendelte a letartóztatását, amit az IMEI-ben kellett letöltenie.

Sósavval támadt

Egy szabolcsi asszony a kétezres évek eleje óta elmebeteg, amiről papírja is van.

Egy idő után már nem szedte a gyógyszereit, 2016-tól pedig a kontrollvizsgálatokra sem járt.

2019 júliusában a fia beszélt az orvosával, hogy az anyja állapota romlik. Ezek után együtt mentek el az asszonyhoz, de nem nyitotta ki az ajtót, akkor sem, amikor a mentők odaértek. A rendőröket is odahívták. Az asszony ekkor már azzal fenyegetőzött, hogy savval önti le őket, ha rátörik az ajtót.

Forrás: Police.hu

A fenyegetés miatt a tűzoltókat kihívták a lakáshoz, akik védőfelszerelésben rátörték az ajtót az asszonyra, aki többször sósavat locsolt feléjük.

A sav elérte az egyik rendőr hátát, valamint kollégájának, a háziorvosnak és az asszisztensének a kezét. Végül sikerült tőle elvenni a flakont, de még ekkor is megpróbálta megrúgni az egyik rendőrt.

Az ügyészség azt javasolta az elmeállapotára való tekintettel, hogy mentsék fel maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés és a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól, és rendeljék el a kényszergyógykezelését az IMEI-ben. Az asszonyt már ekkor is ott kezelték.

Szünetben szurkálta meg az osztálytársát

Egy 18 éves diák október 10-én reggel, egy 1. kerületi középiskolában

két óra közötti szünetben hátulról többször nyakon szúrta az osztálytársát.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendőrök a helyszínen elfogták a 18 éves fiút, az osztálytársát pedig életveszélyes sérülésekkel bevitték a kórházba.

A támadó táskájában találtak még egy ollót és egy kalapácsot is.

A rendőrök emberölési kísérlet miatt indítottak ellene eljárást.

Az ügyészség egy korábbi közleményében azt írta, a gyerek régóta tervezhette a támadást. A bíróság elrendelte a letartóztatását. Úgy ítélték meg, hogy pszichés problémái vannak, ami miatt fokozottan veszélyesen lehet a társadalomra, ezért az IMEI-ben kell kezelni.

Meg lehet játszani az elmebetegséget?

Az Origo a betegek kezelésével kapcsolatban kereste meg az IMEI-t (még az újbudai tragédia előtt, tehát azzal a konkrét esettel kapcsolatban nem kérdeztük őket). Azt írták, hogy ha valakinél felmerül, hogy kóros elmeállapotú, vagy a betegség jeleit mutatja, a hatóság kirendel egy igazságügyi szakértőt számára.

– írták.

A szakértői vizsgálat kiszűri, ha valaki csak megjátssza a betegséget, hogy ne kerüljön börtönbe. A kényszergyógykezelésre ítéltek nagy része valóban kóros elmeállapotú, pszichiátriai beteg. Az IMEI-ben minden megbetegedéssel kapcsolatban szakmai előírások, protokollok határozzák meg a kezelést. A gyógyszeres kezelés mellett szükséges a pszichoterápia is. Egy beteggel nemcsak egy orvos foglalkozik, hanem egy egész csapat.

- írta válaszában az IMEI.

Mikor ér véget a kezelés?

Felmerülhet a kérdés, hogy az IMEI-ben kezelt emberek mikor számítanak gyógyultnak, mikor és milyen feltételekkel engedhetik őket vissza a társadalomba, vagy vihetik át a börtönbe.

Ezekben az esetekben a szakmai csapat mérlegeli, hogy a fennáll-e a betegség eredetű bűnismétlés veszélye.

Ha úgy látják, hogy nem, akkor a főigazgató a részletes kórrajzot mellékelve, javaslatot tesz a bíróságnak, hogy szüntesse meg a kényszergyógykezelést. Ha a kezelt embernek a szabadulása után is gyógyszert kell szednie, azt már nem az IMEI-nek kell felügyelnie.

- írták a válaszukban.

Ez azért is nagyon fontos, hiszen az IMEI-ben több olyan embert is kezeltek vagy kezelnek most is, aki korábban gyilkolt vagy ölni akart. Az aljas rendőrgyilkost is itt vizsgálják. A Budai Központi Kerületi Bíróság több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt rendelte el január 15-én a férfi letartóztatását február 15-ig. Annak helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölték ki.