Saját választóinak mindennapjait tette pokollá Matkovich Ilona

Vágólapra másolva!
A Dunakanyar festői környezetében fekvő Vácon egy építkezés borzolja a helyben lakók kedélyét tavaly nyár óta. Matkovich Ilona polgármester fiának, Pajor Dánielnek a projektje élhetetlenné tette a Kőhíd utca környékét, amire válaszul a lakók fórumot szerveztek. A polgármester hárítani próbált és ígérgetett, de a lakók úgy érzik, hogy a polgármester nem partner a helyzet normalizálásában.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta Matkovich Ilona, Vác baloldali polgármestere megválasztása után, 2019 decemberében a 24.hu balliberális portálnak.

Eddigi városvezetői ténykedése során Matkovichnak valóban sikerült megteremtenie az osztrák életszínvonalat, ám csak egyetlen helyen: a saját családjában. A városban egymást érik azok a beruházások, amelyeket a polgármester fia, Pajor Dániel és Matkovich ismerősei, családtagjai indítanak el. Az önkormányzat vezetésével kritikus helyi sajtóban már oligarchaként emlegetik Pajort.

A Matkovich-család építkezései először 2022 novemberében kaptak országosan is nagyobb nyilvánosságot, amikor az egyik váci lakópark-projekt szomszédságában élők kétségbeesésükben lakossági fórumot tartottak, amelyre meghívták a polgármestert és az egyik baloldali önkormányzati képviselőt.

Az építkezés szomszédságában zajló megbeszélés remekül illusztrálta a lakók problémáját: sokszor még Matkovich Ilona is nehézkesen hallotta a saját hangját a betonkeverők, kalapácsok és fúrók zajának közepette.

A városvezető előbb kétségbeesetten kérte, hogy kapcsolják ki a kamerákat, azonban a helyben lakók ragaszkodtak hozzá, hogy a sajtó rögzítse az elhangzottakat. Végül elkészült a felvétel, amelyen több lakó is azzal kezdte mondandóját, hogy ők mindent megtettek azért, hogy 2019-ben megválasszák Matkovich-ot, és „így belénk van taposva" – mondta egy helyi férfi.

– vetette fel az egyik helyben lakó, arra utalva, hogy Matkovichnak közvetetten akár anyagi érdekeltsége is lehet mindebben. A polgármester ezt azonban cáfolta, valamint azt is kiemelte, sosem egyeztetett ilyesmiről a fiával. A fórumon résztvevők láthatóan nem hittek Matkovichnak.

A felháborodott helyiek egy példát is felhoztak a nepotizmus alátámasztására: Vác egy másik részén az alpolgármesterek megakadályozták egy társasház felépítését, mivel az rosszul érintette volna a helyben lakókat.

– vetették Matkovich szemére a fórum résztvevői, akik szerint ez azért történhetett, mert a polgármester fiáról van szó.

A lakók azt is felhánytorgatták a városvezetőnek, hogy miközben az önkormányzat emberei nem vágták le a parlagfüvet a Kőhíd utca környékén, a fia magántulajdonában levő területét lekaszálták, és a padokat is lefestették a város pénzén. Matkovich Ilona ezt kénytelen volt elismerni.

Egy édesanya arról is panaszkodott, hogy rendszeresen ők viselik gondját az itteni közterületeknek, mert az önkormányzat „mindig utolsóként ér oda". Most azonban az építkezés nyomán tönkretették a munkájukat.

– mondta egy helyben lakó hölgy. Többen arra is felhívták a figyelmet, hogy az építkezés megkezdéséhez rengeteg fát kellett kivágni.

Az egyik lakó úgy értékelte a fórumot, hogy bár ígéretek elhangzottak, de úgy érzi, Matkovich Ilona nem partner a helyzet normalizálásában.