Túl vagyunk a szankciós infláció csúcsán, decemberre egyszámjegyű lehet az infláció

Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ előrejelzése a szankciós infláció várható alakulásáról.
Vágólapra másolva!

Minden jel szerint túl vagyunk a legfőképpen a brüsszeli elhibázott szankciós politika okozta általános pénzromlási folyamat csúcsán. Persze ha megszüntetnék a szankciókat, az árdrágulás rövid távon akár meg is feleződne, de a februári éves alapú infláció, ha kis mértékben is, csökkent (0,3%-kal) a januárihoz képest - írják elemzésükben.

Ebben mindenképpen szerepet játszanak a széleskörben elterjedt agresszív kiskereskedelmi árazást visszaszorítani hivatott GVH-s fogyasztóvédelmi vizsgálatok, amelyeket hamarosan kiegészít egy interneten keresztül is követhető árfigyelő adatbázis; valamint a jól kalibrált árstopok és a rezsivédelmi politika is.

Forrás: Alapjogokért Központ

A nemzetközi térben azonban újabb, nemvárt kockázatként jelenik meg az amerikai és európai bankpiaci fejlemények kapcsán előállt romló piaci és bizalmi hangulat, amely lassíthatja a kedvező inflációs folyamatokat.

De összességében jó esély van arra, hogy az év második felében már gyorsabb ütemben csökkenő infláció az év vége előtt egy számjegyűvé váljon.