Varga Judit: Az Európai Parlament baloldali többségének nem tetszik Magyarország békepárti álláspontja

VARGA Judit
Budapest, 2023. május 8. Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond az Európa-nap - Amikor a jövő elkezdődött. Az Európai Unió történetének tanulságai című konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. május 8-án. Az eseményt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Tanulmányok Intézete szervezte. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország ellenőrizni kívánja egyebek mellett, hogy az Európai Parlament, amely korrupciós botrányokban fürdik, betartja-e saját szabályait és az uniós jogelveket − jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden. Magyarország igazságügyi minisztere szerint az EP azért kívánja megakadályozni, hogy a 2024 második félévében Magyarország töltse be az uniós tanácsi elnökséget, mert az intézmény baloldali többségének nem tetszik Magyarország békepárti álláspontja.
Vágólapra másolva!

„A magyar soros uniós elnökség a legnagyobb biztonságban van! Triópartnereinkkel, belga és spanyol minisztertársaimmal egyeztettünk a közös prioritásokról" − írta legújabb Facebook-bejegyzésében Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere.

Mint ismert, Magyarország 2024 júliusától kezdve fél évig töltheti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Ennek azonban a jelek szerint nem mindenki örül, ugyanis az Európai Parlamentben (EP) hamarosan egy határozattal tiltakozhatnak a magyar soros elnökség ellen.

Az EP június 1-jei plenáris ülésén dönthet az állásfoglalásról, amelyet a parlament öt pártja terjesztett be közösen. A Népszava birtokába jutott a konkrét javaslat, amelyben a jogállamiság helyzetére hivatkozva kérdőjelezték meg, hogy Magyarország alkalmas-e a soros elnöki tisztségre. Azt írták, hogy a magyar kormány megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

Az Európai Parlament azért kívánja megakadályozni, hogy 2024 második félévében Magyarország töltse be az uniós tanácsi elnökséget, mert az intézmény baloldali többségének nem tetszik Magyarország békepárti álláspontja

− jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden.

Magyarország ellenőrizni akarja, milyen korrupciós botrányokban fürdik az EP

Varga Judit a tagországok európai ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, az EP kezdeményezése az intézmény frusztrációját mutatja, hiszen a magyar tanácsi elnökség egyik prioritása az lesz, hogy a jogállam, a jogállami elvek működését az európai uniós intézmények munkájában is ellenőrizze. Magyarország ellenőrizni kívánja egyebek mellett, hogy

− Ellenőrizni akarja továbbá, hogy az EP az európai demokráciát és az európai állampolgárok, vagy saját hatalmi érdekeit szolgálja-e − emelte ki az igazságügyi miniszter. Hozzátette, az EP nem tiszteli sem a demokráciát, sem a jogállamot, hiszen olyan kezdeményezéssel szeretne élni ezen a héten, ami egyértelműen szembemegy az európai uniós szerződésekkel. Varga Judit, az uniós tanácsnak a jogállamiság betartása ellenőrzésére, az uniós szerződések hetes cikke szerint Magyarországgal szemben indított eljárásról folytatott keddi meghallgatást

beteg, megfáradt eljárásnak nevezte.

Az uniós parlamentnek nem osztottak lapot

Kijelentette: egyértelmű, hogy az EP kezdeményezésére öt évvel ezelőtt kezdett eljárás esetében továbbra is politikai nyomásgyakorlásról van szó. „Korábban a bevándorlást ellenző álláspontunk volt a probléma, aztán a családok védelme, majd pedig a magyar kormánynak, a magyar emberek által támogatott békepárti álláspontja nem tetszik az Európai Parlament baloldali többségének” − fogalmazott. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hetes cikk szerinti eljárás nincs összefüggésben az uniós tanács elnöki tisztségével.

− mondta, hangsúlyozva, hogy az uniós parlamentnek „nem osztottak lapot” abban a kérdésben, hogy ki tölti be az unió tanácsának soros elnöki pozícióját. Az Európai Parlamentet a maga helyén kell kezelni a miniszter szerint. Úgy vélekedett, az EP a megoldás helyett mindig a probléma részévé akar válni. Ahelyett, hogy egyes európai politikusok a saját választóik igényeivel foglalkoznának, egy ország demokratikusan megválasztott kormányát és szavazóit támadják. Varga Judit szerint a legfontosabb, hogy az európai polgárok levonják a tanulságot és véleményt mondjanak a jövő nyár elején esedékes európai parlamenti választásokon.