Júliustól hat szociális szakápolási központ jön létre

kórház, beteg, ápolás
Vágólapra másolva!
Júliustól hat szociális szakápolási központ jön létre a tartós gondozásra szorulók ellátására - közölte a Belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint több hónapos előkészítést követően megkezdődik a szakápolás átalakítása. A tartós ápolásra szoruló, többnyire idős betegek gondozása

a jövőben nem egészségügyi, hanem szociális ellátásként történik,

hiszen ők nem igényelnek 24 órás orvosi felügyeletet, ugyanakkor ápolásuk-gondozásuk átfogóbb, a szociális ágazathoz tartozó feladat.

Első ütemben, július közepétől hat intézménynél történik fenntartóváltás. Az eddigi kórházi fenntartásban lévő ápolási osztályok helyszínváltás nélkül szociális szakápolási központtá alakulnak.

A tájékoztatás szerint a szakápolási rendszer átalakítása fokozatosan történik, az első ütemben hat intézmény 334 ápolási ágya kerül az egészségügyi ellátórendszerből a szociális ellátórendszerbe július 15-én.

Első ütemben Oroszlányban, Pincehelyen, Celldömölkön, Vásárosnaményban, Kunhegyesen, Budapest XII. kerület Hidegkúti úton jönnek létre Szociális Szakápolási Központok.

Az ápolási ágyak átvétele és szakápolási központ formában történő tovább működtetése nem igényli a betegek átköltöztetését, az ellátás helyszíne ugyanis nem változik, csak a fenntartó - hangsúlyozták a tárca közleményében.

Azaz az eddigi kórházi épület vagy annak része kerül a gondoskodáspolitikáért felelős ágazat - a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság - irányítása alá.

Hosszútávú célkitűzésnek nevezték, hogy

a tartós ápolás-gondozás az ápolási osztályok helyett szakápolási központokban valósuljon meg.

Az egészségügy rövidtávú ellátást nyújt, a szakápolási központ az igénybe vevő otthonaként funkcionál, szolgáltatásai túlmutatnak a fekvőbeteg-ellátó intézményekben biztosított ellátáson. A szociális intézmény teljes ellátást, fizikai, mentális és egészségügyi gondoskodást teljesít, otthon-jellegű elhelyezést biztosít lakóinak - mutattak rá.

A jelenleg ápolási osztályokon ellátott betegek szakápolási központba történő áthelyezéséről az átadó intézmény orvosa fog dönteni. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az átvétel előtt 30 nappal - az első ütemben június 15-ig - tájékoztatja az ellátottat, vagy hozzátartozóját, illetve a jogait képviselőt, a szakápolási központban nyújtott szolgáltatásokról, az intézményi jogviszonyról és a térítési díj szabályairól. Ezt követően a betegnek nyolc nap áll rendelkezésére elfogadni vagy elutasítani a szakápolási központba történő felvételét.

A szakápolási központokban a személyi térítési díjat az idősotthonokra vonatkozó szabályok szerint fogják megállapítani, annak számítása azonban eltér az ápolási ágyakon fizetendő szolgáltatási díj számításától. A személyi térítési díj igazodik az ellátott jövedelméhez,

a jövedelemmel nem rendelkezők térítésmentes ellátásban részesülnek majd

- ismertették.

Az ápolási osztályokról a szakápolási központok által átvett egészségügyi dolgozók, ápolók továbbra is az egészségügyi bértáblának megfelelő bérezésben részesülnek majd, így a jogviszonyváltozásból hátrányuk nem származik - emelték ki.

A közleményben jelezték, hogy a Belügyminisztérium egészségügyi és gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságainak koordinálásával zajlanak a további felmérések, előkészületek a további szakápolási központok létrehozására.