Vágólapra másolva!
A napokban a leggyengébb láncszemként írtak róla, aki új klubot kereshet magának. Csattanós választ adott a kritikákra Szoboszlai Dominik az év legfontosabb gólpasszával, és az egész szezon statisztikájával.

A hajrára becserélt Szoboszlai Dominik gólpasszából Willi Orbán a 93. percben fejelt pontot, 4. helyet és milliárdokat hozó BL-indulást érő gólt az RB Leipzig idei utolsó Bundesliga-meccsén. A magyar középpályást pár napja a nyári keretátalakítás áldozataként kezelte a német sajtó. Pedig nemhogy ő a legrosszabb, egyenesen a legjobb a posztriválisok közül - írja a Bors.

Tíz percet sem tölthetett pályán, de főszerepet vállalt Szoboszlai Dominik az RB Leipzig futballistáinak idei legfontosabb pontmentéséből. Az 1-1-es bielefeldi végeredményt beállító, válogatottbeli csapattársa, Willi Orbán fejére varázsolta a labdát egy pontos beíveléssel.

"Ahh b**szus, már megint jövünk, Bajnokok Ligája" – üzente Doma (szabad fordításban...) a legfőbb cél teljesítése után.

A télen még 11. helyezett, de történetük legjobb tavaszi szereplésével végül BL-indulóként zárt lipcseiek 21 éves magyar középpályásának – 6 gólja mellett – ez volt a 8. asszisztja a Bundesliga 2021/22-es idényében. Pedig a decemberi edzőváltás óta sokkal kevesebb játéklehetőséghez jutott.

Szoboszlai fenti mérlege ráadásul jobb, mint a posztján a riválisainak számító Dani Olmóé és Emil Forsbergé. A 24 éves spanyol válogatott sztár – sérülésekkel is bajlódva – 3-3 góllal és gólpasszal zárta a bajnokságot, míg a 30 éves svéd klasszis a gólok számában (6) középpályásunk mellett, a gólpasszokéban (2) messze mögötte végzett a háziversenyben, több játékperc alatt.

Szoboszlai: 31 meccs (1536 perc játék), 6 gól, 8 gólpassz; Forsberg: 31 meccs (1709 perc), 6 gól, 2 gólpassz; Olmo: 19 meccs (740 perc), 3 gól, 3 gólpassz.

Mindez azért fontos, mert a múlt héten több lap is pedzegette, hogy a skót Rangers elleni vesztes Európa-liga-elődöntő után a vezetők robusztusabbá és agresszívebbé tennék a középpályát. És ennek ebből a trióból Szoboszlai lehet az áldozata.

Szoboszlai Dominik több játéklehetőséget érdemelne Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Az utóbbi hetekben a Juventustól a Liverpoolig több sztárcsapat érdeklődéséről pletykáltak, noha Szoboszlai kivásárlási ára 60 millió euró (23 milliárd forint). Marco Rossi szövetségi kapitány arról beszélt egy olasz interjúban, hogy szerinte a Napolival is hírbe hozott magyar Lipcsében maradna.

„Szoboszlainak jelezhetik, hogy keressen magának új klubot" – írta például a helyi Mitteldeutsche Zeitung, míg a Bild így fogalmazott róla:

„Az RB sokat invesztált a magyarba, sőt a sérülése ellenére meg is hosszabbították a szerződését (2026-ig), de a teljesítménye túlságosan ingadozó."

Pedig a hármas legfiatalabbjaként benne van a legtöbb potenciál – miközben már most, sokat mellőzve is ő a posztja legjobbja.