Nemi erőszak, adócsalás és gyilkosság - ezért kerültek börtönbe egykori sztársportolók

Horizontal CRIME POLICE OFFICER AFP SPORT BOXER
Convicted rapist Mike Tyson (C) leaves the Marion County Courthouse in Indianapolis, Indianda in hancuffs with his associate attorney Jim Voyles (R) and officers 13 June 1994 after his sentence reduction hearing in Indianapolis. Judge Patricia Gifford ruled the former champion boxer's behavior in prison did not justify an early release. (Photo by EUGENE GARCIA / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ egykori és jelenlegi profi sportolói olykor nem csak a teljesítményükkel keltenek csodálatot vagy feltűnést, hanem sokszor törvénybe ütköző dolgokat tesznek. A legszélsőségesebb esetekben a sztársportolók kiváló ügyvédei sem tudják megmenteni a védenceiket, akiknek szembesülnie kell a tetteik következményével. Az Origo összegyűjtőtt tíz sportolót, akik már átélték, hogy milyen az élet a rácsok mögött.

O.J. Simpson

Orenthal James Simpson a hetvenes évek legjobb és legismertebb amerikaifutball-játékosa volt, de igazi világhírnévre akkor tett szert, mikor 1995-ben gyilkossági pert folytattak ellene.

A vád szerint a sportoló megölte a feleségét és annak új barátját.

A sztárt végül a szappanopera jelleggel egész Amerikában közvetített persorozat lezárásaként felmentették. Ezt követően a felesége, Nicole Brown Simpson hozzátartozói indítottak kártérítési pert, és a polgári per végén O.J. Simpsont bűnősnek találták. Az amerikai csatornák még a sztár menekülését is élőben közvetítették a hatóságok elől, ahol Simpson a barátjával együtt egy Ford Bronco típusú kocsival akart elmenekülni.

Az NFL-játékost 33,5 millió dollár kártérítés megfizetésére ítélték, és ez pénzügyileg csődbe vitte a sportolót. Végső elkeseredésben

az elszegényedett Simpson fegyverrel betört egy Las Vegas-i hotelszobába, hogy sportereklyéket raboljon el egy kereskedőtől.

O.J. Simpson a börtönben Forrás: AFP/Reno Gazette-JournalReno Gazette-Journal/Jason Bean

2008. december 5-én a Las Vegas-i bíróság 33 év szabadságvesztésre ítélte azzal a kikötéssel, hogy a büntetés kevesebb mint harmadának letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható. Simpsont 2017. október 1-jén szabadon engedték a börtönből.

Mike Tyson

Minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnok bokszolója óriási tehetség volt, és olyan hírneve, ami már a meccsei előtt megfélemlítette a leendő ellenfeleket. Tysonnak nehéz gyermekkora volt: az apja elhagyta a családot, kisfiú korában mindig csúfolták a selypítése miatt az iskolában, a verekedései miatt 12 évesen már javítóintézetbe került. Később a bokszsikerei után ismét előtört belőle a sötét énje.

Szórta a pénz, ivott és drogozott, és közben örömlányokhoz járt rendszeresen.

A kilencvenes évek elején egy Desiree Washington nevű nő, akivel Tyson egy éjszakát töltött Indianapolisban, feljelentette őt nemi erőszak vádjával, és anyagi kárpótlást követelt.

Evander Holyfield és Mike Tyson ütközetében kő kövön nem maradt Forrás: AFP/Jeff Haynes

A bokszolót hosszú pereskedés végén bűnősnek találta a bíróság, és végül 1992-ben börtönbüntetésre ítélték. Jó magaviselete miatt három év után szabadlábra engedték. Érdekesség, hogy a börtönben nem volt lehetősége futni,

ezért órákon át helyben futott a szűk cellájában, aminek csodájára jártak a börtönőrök.

Bokszolói karrierjének legnagyobb botránya 1997 júniusában történt. Tyson az Evander Holyfield elleni meccs 3. menetében

a mérkőzés hevében egyszerűen kiharapott Holyfield füléből egy darabot.

Tysont diszkvalifikálták, és másfél év eltiltás után bokszolhatott újra. Bár mérkőzéseit még mindig kiütéssel nyerte, már nem volt a régi önmaga.

Rubin Carter

A börtönviselt sportolók között a legnagyobb kakukktojás Rubin Carter, akit még 1966-ban tartoztattak le egyik barátjával együtt gyilkosság vádjával. A Hurrikán becenevet 1961. október 11-én kapta,

amikor is a Joey Cooper elleni kiütését a kommentátorok egy hurrikánhoz hasonlították.

Agresszív stílusával és látványos kiütéseivel Carter hamar a közönség kedvence lett és egyenletesen tőrt felfelé a ranglistákon is.

Rubin Carter a Fabio Bettini elleni meccsen egy nemzetközi középsúlyú mérkőzésen Forrás: AFP

Első nagyobb összecsapását 1962. október 27-én vívta Florentino Fernandez ellen. Ez volt Carter első televíziós összecsapása melyet az ABC csatorna élőben közvetített. A mérkőzést megelőzően Fernandez volt az esélyes, de a Hurrikán őt is elsöpörte az 1. menetben. Ezt követően még olyan neves ellenfeleket győzött le, mint Holly Mims, Gomeo Brennan vagy George Benton.

Az ígéretes karriert azonban porrá zúzta egy gyilkosság, amivel Rubin Cartert gyanúsították a hatvanas évek közepén.

A vád szerint a bokszoló három embert ölt meg a Lafayette Bar nevű New Jersey-i kocsmában, látszólag minden indíték nélkül.

Az egyetlen bizonyíték a Carter kocsijában talált lőszer volt, mellyel azonos típusú lövedékeket használt a gyilkos is a helyszínen. A nyomozás sem tudta tisztázni, hogyan kerülhettek oda a lőszerek.

Sem ujjlenyomatok, sem pedig hiteles fegyverszakértői vizsgálat nem támasztotta alá Rubin Carter bűnösségét. A bíróságnak azonban nem is volt szüksége erre, és 1967-ben és 1976-ban is bűnösnek találták a bokszolót.

A Hurrikán becenévre hallgató Carter húsz évet ült börtönben, mire végül egy 1985-ös fellebbezés után szabadon engedték.

A történet megélt egy filmfeldolgozást is, melyben Denzel Washington címszerepben alakítja az ártatlanul meghurcolt sportolót.

Tonya Harding

Az amerikai műkorcsolyázónő, Tonya Harding nevéhez fűződik a sportág történetének legnagyobb botránya. A nyolcvanas évek végén Harding veszélyes riválist kapott a vele majdnem egyidős Nancy Kerrigan személyében.

Az ígéretes tehetségű Tonya tizenkilenc évesen egy házasságba menekült a kegyetlen anyja elől, de a fiatal lány magánélete ezután sem lett példaértékű.

Botrányai rányomták a bélyegét a jégen nyújtott teljesítményére is. A vetélytárs Kerrigan egyre-másra felülkerekedett rajta, és amikor elkezdett szponzorokat maga mellé gyűjteni, az már nagyon szúrta az egyre frusztráltabb Harding szemét.

Tonya Harding és Nancy Kerrigan nem voltak jó viszonyban Forrás: AFP/Vincent Amalvy

1994. január 6-án a detroiti országos bajnokságon

egy férfi odaugrott Kerriganhez és egy bottal megütötte a térde fölött.

A sérült sportolónő így a versenytől visszalépett, amit így Tonya nyert meg, és egyre jobban felerősödött a gyanú, hogy nem a véletlen műve volt a Kerrigan elleni támadás.

A találgatások később igazolást nyertek. Kiderült, hogy a támadás egy összeesküvés eredménye volt, amiben vastagon részt vett Harding volt férje, Jeff Gillooly. Harding bűnsegédként támogatta a merényletet. A per végén három év próbaidőre bocsátás, ötszáz óra közmunka és százezer dollár pénzbüntetés várta a sportolót.

Ami viszont a legsúlyosabb büntetés volt Tonya számára: megfosztották '94-es bajnoki címétől, és örökre eltiltották a sportágtól.

Innentől magánedzőként dolgozott óránként 50 dollárért, de versenyekre nem járhatott. Később civil állásokat vállalt, az apjával együtt töltött idő eredményeként olyan szakmákban helyezkedett el, ahol nem volt túl sok nő: hegesztőmunkás, szobafestő, eladó egy barkácsboltban, autószerelő. Még női bokszban is kipróbálta magát, de az aszmája miatt csak hat mérkőzésen szerepelt. Második házassága egy évig tartott, majd a következő barátjával sem alakultak fényesen a dolgok.

Harding egyszer annyira összeverte őt, hogy három napot börtönben töltött.

2010-ben viszont rátalált a szerelem, és feleségül ment Joe Price-hoz, egy évvel később megszületett a közös gyermekük is.

Ronaldinho

Minden idők egyik legnagyszerűbb brazil labdarúgója sem úszta meg, hogy ne üljön pár hónapot a rács mögött. A Barcelona egykori zseniális focistája fivérével együtt hamis okmányokkal próbált beutazni Paraguayba 2020-ban, ám a hatóságok lekapcsolták.

A világbajnok labdarúgót letartóztatták és börtönbe zárták, így a 40. születésnapját rács mögött volt kénytelen ünnepelni,

majd 1,6 millió dollár óvadék fejében házi őrizetbe került át egy asuncióni luxushotelbe. Állítólag jól kijött a többi rabbal, rendszeresen futballozott, aláírást osztogatott és ugyanúgy mosolygott, ahogyan a pályán megszokhattuk tőle.

Öt hónap után szabadult, ám a botrányos időszak megviselte az Aranylabdás-sztárt.

- nyilatkozta a sztárfocista.

Robinho

A dél-amerikai játékosok elég sokszor keveredtek zűrbe európai karrierjük alatt, és ez alól nem kivétel az előbb említett Ronaldinho honfitársa, Robinho sem. A Real Madrid és a Milan játékosaként is száz mérkőzés fölé jutott ördöngösen cselező brazil támadó kilenc évvel ezelőtt azonban minden határt áthágott.

Robinho Raúllal is játszott a Real Madridban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A bíróság szerint 2013-ban az AC Milan játékosa

a barátaival egy olasz diszkóban csoportosan megerőszakolt egy akkor 22 éves albán lányt, miután leitatták.

Az ügy egészen 2017-ig húzódott, akkor kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Robinhót, de az olasz jogrend kiskapuinak köszönhetően még nem került pont az ügy végére, amit ki is használt a brazil játékos, és először hazájába igazolt, majd Törökországba. 2022 januárjában az olasz igazságszolgáltatás utolsó fokon is megerősítette, hogy Robinho és barátja, Ricardo Falco kilenc év börtönt kap öt másik emberrel együtt elkövetett csoportos nemi erőszak miatt.

Robinho jelenleg Brazíliában van,

és a Real Madrid korábbi sztárja kihasználja az 1988-as brazil alkotmány előnyeit, amely arra hivatkozik, hogy az ország nem adja ki állampolgárait.

Olaszország továbbra is kérheti, hogy a volt csatár töltse le büntetését Brazíliában, de az eljárás hosszú ideig is eltarthat. Az Olaszországban kihirdetett ítéletet a brazil igazságügyi hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk, így Robinho még szabadlábon lehet, bár ki tudja, hogy meddig.

Benjamin Mendy

Az angol Manchester City világbajnok francia játékosa, Benjamin Mendy is hírek kereszttüzébe került az elmúlt évben. A focistát öt nő vádolta meg nemi erőszakkal és szexuális zaklatás vádjával. Az esetek többsége 2020 október és 2021 augusztusa között történt.

Mendy a világbajnoki trófeával 2018-ban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Marvin Ibo Guengoer

Mendy 2020 augusztus 26-a óta volt előzetes letartóztatásban, ahol összesen 134 napot töltött a rács mögött. A francia játékost 2022 elején átszállították Nagy-Britannia egyik legzordabb börtönébe, mivel a korábbi helyén,

a liverpooli Altcourse-ban az elítéltek többsége Manchester United-szurkoló volt, így félő volt, hogy bántották volna a focistát.

A világbajnok védő tárgyalására legkorábban június 27-én kerülhet sor. Mendynek addig otthonában kell tartózkodnia, az őt vádlókkal nem kommunikálhat, útlevele pedig érvénytelenné vált.

A francia labdarúgó egyébként 2017-ben az AS Monacótól szerződött az angol klubhoz,amellyel azóta három bajnoki címet és két Ligakupát nyert. A francia válogatottban tíz alkalommal lépett eddig pályára, tagja volt a 2018-as világbajnokságon győztes csapatnak is.

Boris Becker

A három wimbledoni egyéni teniszbajnoki címet szerzett 54 éves egykori német klasszisteniszezőt adócsalás miatt ítéltek börtönbüntetésre 2022 áprilisában. A hatszoros Grand Slam-győztes legelőször 2017-ben jelentett csődöt, miután nem tudott visszafizetni több mint hárommillió fontnyi kölcsönt, amelyet egy mallorcai luxusvillára vett fel.

Most Becker mintegy 2,5 millió fontnyi tulajdonát titkolta el az adóhatóság elől.

Becker a felelősségre vonás elől először diplomatastátuszára hivatkozva próbált mentesülni,

mivel karrierje csúcsán állítólag humanitárius nagykövetnek nevezte ki a Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere.

Később pedig másokra próbálta áthárítani a felelősséget, holott az ő feladata lett volna, hogy ezeket az érdekeltségeket bejelentse a hatóságoknál. A sztárt 2002-ben már elítélték adócsalás miatt Németországban.

Boris Becker fantasztikus játékos volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo Sportphoto

A németek egykori legendás teniszezője két és fél éves börtönbüntetést kapott,

és jelenleg a viktoriánus időkben épült wandsworth-i börtönben ül, ahol megszenved a higiénia hiányával.

Becker a túlzsúfoltságra és a kosztra is panaszkodott. A német exteniszező a hírek szerint hét és fél hónap után átkerülhet Németországba, ahol enyhébb a büntetés-végrehajtás, mint Nagy-Britanniában.

Oscar Pistorius

A hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó igazi nemzeti hős volt hazájában, de 2013 februárjában egy elképesztő bűncselekmény örökre beárnyékolta a műlábakkal versenyző sportember karrierjét.

Pistorius 2012-ben kvalifikálta magát az egészségesek közé a londoni olimpiára. A hatszoros paralimpiai bajnok Pistorius az olimpiák történetében a művégtagokkal versenyző első atléta volt 2012-ben Londonban, ahol 400 méteren elődöntőt, míg a dél-afrikai váltóval döntőt futott, és nyolcadik lett. Utána a paralimpián 400 méteren megvédte címét, és a 4x100-as váltóval is aranyérmet szerzett, 200-on pedig ezüstöt nyert.

Pistoriust épp a tárgyalásra kísérik Forrás: AFP/Mujahid Safodien

Egy év múlva a futó pretoriai házában agyonlőtte barátnőjét, a modell Reeva Steenkampot.

Pretorius állítása szerint éjszakai betörőnek nézte a lányt, és ezért lőtt rá.

A bírósági tárgyalás során Pistorius nehezen viselte a szembesítést, többször hányt, miközben a patológust hallgatta. Pistoriust eredetileg gondatlanságból elkövetett emberölésért találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetést kapott. Ezt később szándékos emberölésre változtatták, és ezért hat év szabadságvesztésre ítélték.

A futó öngyilkosságot is megkísérelt börtönében, de nem járt sikerrel.

Pistorius családja szerint több fenyegetést is kaptak, miszerint Pistoriust megverik és megerőszakolják a börtönben, ha nem fizetnek a zsarolóknak.

Adam Johnson

Az angol labdarúgók mindig is híresek voltak a kicsapongó életmódjukról, és arról is, hogy többször is összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Az egyik leghíresebb eset a közelmúltból Adam Johnsoné.

A Manchester City korábbi játékosát 2016 márciusában ítélték hat év börtönbüntetésre,

mert egy 15 éves lánnyal folytatott szexuális viszonyt.

A tizenkétszeres angol válogatott futballista két vádpontban vallotta magát bűnösnek, elismerte azt is, hogy egy 16 éven aluli lánnyal létesített szexuális kapcsolatot. További kettőt viszont tagadott, ezek közül az esküdtszék az egyikben felmentette Johnsont, a másikban bűnösnek mondta ki.

Adam Johnson a francia Samir Nasrival ünnepli a gólját Forrás: AFP/Andrew Yates

A Manchester Cityvel 2012-ben bajnoki címet nyerő és egyébként fantasztikusan képeségekkel megáldott Johnsont 2019 márciusában három év próbaidőre bocsátották.

Ez idő alatt négyéves kislányával csak felügyelet mellett találkozhatott,

felügyelő tisztjével állandó kapcsolatban kellett maradnia, az országot pedig csak a próbaidő letelte után hagyhatta el. Ezen kívül csak olyan állást tölthetett be, amit a felügyelő tisztje is jóváhagyott.

A 265 Premier League-meccsen pályára lépő Johnson szeretett volna visszatérni a labdarúgáshoz, de már nem kapott több esélyt a profik között.