Drámai hír: nincs vége, tovább tart a hőség, mint gondoltuk

Kánikula, meleg, hőség, hőségriadó, víz, magas hőmérséklet, forróság, időjárás, 2022.06.30. Budapest, Palatinus strand
Kánikula a Palatinus strandon 2022 június 30-án
Vágólapra másolva!
Napok óta tombol a nyár Magyarországon, június 27-e óta a lehetséges legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriadó van érvényben. A hőség még napokig fog tartani, a vörös riadót a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőig meghosszabbította. Az Origo arra próbált meg választ találni, hogy ezen a nyáron még hányszor várható hasonló kánkula.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, jövó hét hétfő éjfélig meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót.

Ez azt jelenti, hogy ezzel a hosszabbítással együtt már legalább nyolcnapos lesz ez a rendkívül meleg időszak.

Mit nevezünk harmadfokú hőségriadónak?

Akkor adják ki a harmadfokú hőségriasztást, amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi középhőmérséklet a 27°C-ot.

A napi melegrekordok szerdán és csütörtön is megdőltek,

Berettyóújfaluban 39,6 Celsius-fokot mértek.

Várhatóan ez a tendencia pénteken is folytatódni fog, az Országos Meteorológiai Szolgálat már délelőtt azt közölte, hogy reggel 8 óra után már közel 36 Celsius-fokot mértek Pitvaroson.

Ma már azt is tudjuk, hogy a 2022-es június volt 1901 óta a harmadik legmelegebb június - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán.

Kánikula a Palatinus strandon 2022 június 30-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hány hőhullám várható még ezen a nyáron?

A jövő héten sem érkezik meg olyan hideg levegő a térségbe, ami számottevő enyhülést hozna.

Ehelyett várhatóan "csak" narancssárga, sárga riasztás várható, azaz a legmagasabb hőmérséklet 35 fok alatt alakulhat majd - mondta Németh Lajos meteorológus az Origónak.

A globális felmelegedés miatt Európa, Közép-Európa területén a következő években az eddigieknél magasabb nyári hőmérsékletekre és elhúzódó aszályokkal kell számolni.

Ha nem is minden évben, de egyre gyakoribbak lesznek a forró nyarak, akár 35 fok feletti hőmérséklettel

- mondta Németh Lajos.

Arra a kérdésre, hogy az idén nyáron számolnunk kell-e hasonló kánikulával a meteorológus azt mondta, hogy nem kizárt.

Magyarországon a július a legmelegebb hónap. Nem véletlen, hogy július 20-án mérték hivatalosan az eddigi legmelegebbet, Kiskunhalason 41,9 fokot. Ebből kiindulva nem zárható ki, hogy idén júliusban, esetleg augusztusban lesz még hőségriadó.

- mondta a meteorológus.

Életveszélyes is lehet a kánikula

Korábban az Origo hosszan foglalkozott azzal, hogy milyen problémákat okozhat az óriási hőség.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani, lehetőség szerint vizet.

A déli órákban semmiképpen nem szabad a tűző napon tartózkodni.

A kánikulát hétvégeken egyre többen töltik vízparton.

A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerülni a napozást.

Ha nem lehet árnyékba húzódni, fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget érdemes viselni. A szem védelme érdekében UV-szűrős lencsét, napszemüveget érdemes hordani.

Cikkünk a napszemüvegek helyes használatának fontosságáról:

Vakságot is okozhat a márkásnak tűnő hamisított napszemüveg

Nagyon veszélyesek azok a napszemüvegek, amelyekben nincs UV szűrő. Márpedig sok ilyet gyártanak, főleg olyanokat, amelyek egy drága szemüveg másolatai. Ezek akár drágábbak is lehetnek, mint egy olyan, amely valódi védelmet nyújt. Utóbbit már 1.500 forintért is lehet kapni. „A szűrő nélküli szemüvegben az a veszélyes, hogy bár a lencse színe tökéletesnek tűnik, uv-szűrő nincs benne.

Gondoskodni kell a bőr védelméről, mindig a bőrtípusunknak leginkább megfelelő fényvédőt kell használni. Napozást követően le kell hűteni a testet, mielőtt a vízbe mennénk, felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani.

Várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

- írja a közlemény.

Strandoló nők a hőségben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Még néhány percre sem szabad a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban hagyni!

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat.

Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület pedig több mint 20 millió négyzetméter.

A hőségriasztás ideje alatt a természetben nem ajánlott tüzet gyújtani, ennek megfelelően szombattól az egész országban tűzgyújtási tilalom lesz. Kerti bográcsozásnál, grillezésnél nem szabad felügyelet nélkükl hagyni a tüzet.